Prodanović: Rješenja za BiH ne tražiti van zemlje

8
Foto: Anadolija

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović rekao je Srni da nije potrebno tražiti rješenja za BiH od drugih iz inostranstva, nego učiniti mnogo više na dijalogu i konsenzusu o bitnim pitanjima unutar zemlje.

Prodanović je, reagujući na tvrdnje predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića da je za zastoj BiH na evropskom putu odgovorna Republika Srpska, rekao da su optužbe na račun Srpske postale svakodnevna praksa u različitim istupima bošnjačkih stranaka.

– Smatram da je jako negativna pojava optuživati nekoga iz BiH, u ovom slučaju Republiku Srpsku, vani pred međunarodnim zvaničnicima, čime se još produbljuje ionako visok stepen nepovjerenja i neslaganja koje postoji godinama u BiH – istakao je Prodanović.

On je dodao da za neuspjeh nikada nije kriva jedna strana.

– Uvijek su za tako nešto krive najmanje dvije ili tri strane u ovom slučaju – smatra Prodanović.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, koji je učestvovao na samitu predstavnika parlamenata zemalja Balkana na Brdu kod Kranja, rekao je da je za zastoj BiH na evropskom putu odgovorna Republika Srpska i pozvao na izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva.