Proglašena trodnevna žalost u Srbiji

13
Foto: Vlada Srbije

Vlada Srbije proglasila je petak, subotu i nedjelju za dane žalosti u Srbiji, rečeno je na konferenciji za medije u Nemanjinoj 11.

Načelnik beogradske policije Veselin Milić rekao je da je napad u OŠ „Vladislav Ribnikar“ bio planiran i da je postojao spisak žrtava. Ministar policije Bratislav Gašić rekao je da je otac napadača uhapšen. Ministarka zdravlja Danica Grujičić izvestila je o stanju povrijeđenih, koji se nalaze u Urgentnom centru i na klinici u Tiršovoj. Ministar prosvjete Branko Ružić izjavio je saučešće porodicama žrtava, navodeći da djecu roditeljima niko ne može da vrati.

14.46 – Ključne informacije sa konferencije za medije u Vladi Srbije:

  • Vlada Srbije proglasila je petak, subotu i nedjelju za dane žalosti u Srbiji.
  • Ministar policije Bratislav Gašić rekao je da je otac dječaka koji je izvršio zločin uhapšen.
  • Napad je bio planiran, saopštio je načelnik beogradske policije Veselin Milić i pokazao spisak djece koji je počinilac sastavio i plan škole na kojem je utvrdio prioritetne mete.
  • Milić je naveo da su policajci na licu mjesta uhapsili napadača i pronašli oružje kojim je izvršeno krivično djelo.
  • Pištolj kalibra 9 mm sa tri okvira, kao i malokalibarski pištolj napadač je uzeo iz stana svoga oca, a u torbi je poneo i četiri Molotvoljeva koktela.
  • Motiv napada još uvek nije poznat.
  • Ministarka zdravlja Danica Grujičić izvjestila je o stanju povređenih koji se nalaze u Urgentnom centru i na klinici u Tiršovoj.

14.22 – Snimak konferencije za medije u Vladi Srbije

14.20 – Gašić: Uhapšen otac dječaka koji je počinio zločin

Ministar policije Bratislav Gašić rekao je da je otac dječaka koji je izvršio zločin uhapšen.

Tvrdio je da je oružje držao zaključanim i da je za to imao odgovarajuće legalne dozvole, rekao je Gašić.

Ministar policije potvrdio je da su pronađena oba pištolja za koja su izdate legalne dozvole 2016. i 2017. godine, kao i da je djete očigledno imalo šifru sefa.

Naveo je i da je, prema nezvaničnim informacijama, djete sa ocem išlo u streljanu. Prema ocu biće preduzete zakonom predviđene mjere, rekao je Gašić.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

13.55 – Svi kojima je potrebna psihološka pomoć da se jave Institutu za mentalno zdravlje

Ministarka Grujičić rekla je na konferenciji za medije da će Institut za mentalno zdravlje objaviti broj telefona na koji će moći da se jave svi kojima bude trebala psihološka pomoć.

– Zasad ćemo ostaviti roditeljima i djeci da se jave Institutu za mentalno zdravlje ako im je potrebna pomoć. Velika je odgovornost na psiholozima i pedagozima koji rade u školi – navela je minostarka.

13.54 – Ružić o navodima da je počinilac bio žrtva vršnjačkog nasilja

Na pitanje da li je dijete koje je počinilo zločin prijavljivalo da je bilo žrtva vršnjačkog nasilja, ministar Ružić je rekao da postoje nalazi klinike u Tiršovoj i Centra za socijalni rad, prema kojima je dijete došlo sa posekotinom na usni koju je zadobilo u privatnoj školi glume.

– Po tom osnovu se ne može izvesti zaključak da je bilo potrebno dalje postupanje u smislu rješavanja bilo koje vrste problema koje je nastupilo prema tom djetetu – rekao je Ružić.

13.50 – Milić: Počinilac planirao napad i napravio spisak žrtava

Veselin Milić je naveo da su policijski službenici na licu mjesta lišili slobode napadača, da je pronađeno oružje kojim je izvršeno krivično djelo i da je počinilac mjesec dana planirao zločin.

– Prema do sada prikupljenim saznanjima, dete K. K. je u dužem vremenskom periodu planirao izvršenje ovog krivičnog djela. Motiv još uvijek nije utvrđen, niti nam je saopštio. Dan 3. 5. 2023. izabrao je iz razloga što je učionica istorije bila u blizini ulaza u školu, a prvi čas je imalo njegovo odjeljenje VII-2. Vatreno oružje, pištolj koji je za sada nađen, kalibra 9 mm sa tri okvira, kao i malokalibarski pištolj, uzeo je iz stana svoga oca, stavio u torbu, gdje je pripremio i poneo četiri Molotvoljeva koktela – rekao je Milić.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Dodao je da je počinilac odmah po dolasku u školu izvadio pištolj i pucao u radnika obezbjeđnja D. V., nakon čega se okrenuo ka djeci i A. B. koja je bila dežurna i ničim kriva sjedela za stolom.

– Pucao je ka B. A. koja je takođe stajala pored stola, kao i S. N. koja je bila pored klavira, i lišio ih života. Zatim je nastavio hodnikom ka učionici istorije, gdje je usput zamijenio okvir, ušao je u učionicu i odmah sa vrata pucao ka učiteljici i ostalim učenicima. Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, gdje vadi okvir iz oružja, poziva policiju i nakon toga ga lišavamo slobode – rekao je Milić.

Načelnik policije je pokazao i spisak djece koji je počinilac sastavio i plan škole na kojem je utvrdio prioritetne mete i na koji način da uđe u odjeljenja sa brojem djece koju je planirao da ubije u svakom odjeljenju.

13.48 – Načelnik beogradske policije: Počinilac pozvao policiju poslije napada

Načelnik beogradske policije Veselin Milić rekao je da su nijemi pred ogromnom ljudskom tragedijom koja izaziva tugu i bol i pripadnike MUP-a obavezuje da informiše o realnom činjeničnom stanju.

Naveo je da je jutros oko 8.40 dežurnu službu policije pozvala zamjenica direktora škole Ivanka Jovanović i rekla da je dijete u školu ušlo sa vatrenim oružjem i da nasumično puca. Odmah su upućene patrole policije.

– Nakon toga je u 8.42 pozvalo NN lice i predstavilo se kao K. K.. Rekao je da je pucao u više lica u OŠ „Vladislav Ribnikar“, Ulica kralja Milutina broj 10. Dolaskom policije na lice mjesta utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane navedenog dječaka koji je i pozvao našu dežurnu službu kojom prilikom je stradalo osam učenika škole, od čega sedam djevojčica i jedan dječak – rekao je Milić.

Naveo je da se, najvjerovatnije, radi o S. N. (2009), B. A. (2011), A. B. (2011), A. D. (2009), K. N (2010) M. A (2009), E. K. (2009), A. Č. (2009), kao i radniku obezbjeđenja.

Istakao je da su povređeni još četvorica dječaka i dvije djevojčice, kao i učiteljica S. T.

13:37 – Ministarka Grujičić o stanju povrijeđenih

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je saučešće roditeljima koji su djecu danas izgubili i zahvalila radnicima Hitne pomoći koji su izašli na teren.

Institut za mentalno zdravlje objaviće broj telefona na koji će moći da se jave svi kojima bude potrebna psihološka pomoć, rekla je ministarka.

– Za 40 godina radnog staža ovo je možda najstrašnije moje iskustvo kao ljekara i čovjeka – rekla je Grujičićeva.

Govoreći o stanju povrijeđenih, ministarka je rekla da su šestoro djece i nastavnica u zdravstvenim ustanovama u Beogradu – troje djece u Tiršovoj, četiri pacijenta u Urgentnom centru.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Dva dječaka koja su u Tiršovoj zadobila su povrede donjih ekstremiteta, stabilno su i van životne opasnosti, dok je djevojčica koja je zadobila prostrelnu povredu glave kritično.

– Urađeno je sve što je moglo da se učini, ali oštećenje je veliko i za njen život se još bore – rekla je ministarka.

U Urgentnom centru je troje djece, djevojčica sa prostrelnom povredom trbuha i povredama ruku. Ona je u stabilnom stanju. Dječak koji je zadobio povredu noge je u operacionoj sali.

– Dječak koji je zadobio prostrelnu ranu kroz grudni koš i vrat ima povredu kičme, 5. i 6. vratnog pršljena i on je najteže povrijeđen. Još traje operacija, moraće više intervencija da ima, nešto sada, nešto kasnije – rekla je ministarka.

Nastavnica je u kritičnom stanju. Ona ima povrede karlice i ruku i još je u sali.

13.34 – Trodnevna žalost u Srbiji

Vlada Srbije donela je odluku da 5, 6. i 7. maj budu dani žalosti u Srbiji.

– Potrebno da dozvolimo porodicama da najmilije isprate na miru i da svi oni koji u ovom vide, a ja ću nazvati to političkim lešinarenjem, da se pogledaju u ogledalo i porazmisle i dozvole barem jedan decentan rok da se ovakva tragedija sagleda iz svih aspekata i da čitav sistem pokaže ima li, a siguran sam da ima, potencijal da da odgovore na sve ove izazove – rekao je Ružić.

13.31 – Ružić: Djecu roditeljima niko ne može da vrati

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je saučešće porodicama žrtava, navodeći da djecu roditeljima niko ne može da vrati.

Zahvalio je na hrabrosti nastavnika i svih koji su pokušali da spriječe tragediju.

– Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo djeci koja su doživela strah čuvara i nastavnika koji su pokušali da spriječe tragediju i zaštitite ono što je za njih najsvetije, a to su djeca – rekao je Ružić.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Učenik sedmog razreda Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu pucao je jutros iz pištolja na obezbjeđenje, nastavnicu i učenike.

Ubijeno je osam učenika i radnik obezbjeđenja, saopštio je MUP. Šestoro djece i nastavnica škole su ranjeni i zbrinuti u Urgentnom centru i Klinici u Tiršovoj. Napadač je uhapšen.