Protesti zbog privođenja sveštenika u više gradova u Crnoj Gori, policija koristila suzavac

140
Foto: Vijesti.me

U Nikšiću, Pljevljima, Beranama i Budvi organizovani su protesti zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

Tokom dana su jake policijske snage suzavcem i upotrebom sile razbile blokadu magistralnog puta kod Andrijevice i tom prilikom uhapšeno je više ljudi.

Na glavnim gradskim ulicama u Pljevljima bilo je nekoliko hiljada ljudi koji su uzvikivali „Ne damo svetinje“.

Policija je pokušala da blokira raskrsnice, ali su okupljeni građani nastavili da izražavaju nezadovoljstvo povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika Srpske Pravoslavne Crkve.

Protesti u Nikšiću i Pljevljima su prekinuti poslije intervencije policije.

Podsjećanja radi, nikšićka policija je poslije litije koja je održana povodom slave Sveti Vasilije Ostroški, privela episkopa budimljansko-nišićkog Joanikija i sveštenike.

Episkopu Joanikiju i sedmorici nikšićkih sveštenika je nakon saslušanja određen pritvor od 72 časa.

Policija im je prethodno uručila naloge za saslušanja u Parohijskom domu, kako bi prikupili informacije o Svetovasilijevskoj litiji.

Prema posljednjim informacijama, žalbe na pritvor koje su uložili advokati sedam sveštenika i episkopa Joanikija su odbijene.

Povrijeđeno dijete u napadu policije na narod u Pljevljima

Policija je bacila suzavac u Pljevljima.

Čitaoci portala IN4S javljaju da se policija sukobila sa narodom, te da, kako se nezvanično saznaje, ima i povrijeđenih.

Gradom odjekuju detonacije.

U trenutku sukoba bilo je i djece na ulicama, među kojima je, kako saznaje portal IN4s, povrijeđeno jedno dijete.

Policija pretukla maloljetnog brata sveštenika SPC

Pored prebijanja mladića u Pljevljima koji je izazvao zgražavanje u javnosti, na društvenim mrežama u Crnoj Gori se brzo proširila vijest da je batine dobio i maloljetni brat sveštenika Srpske raoslavne crkve Miloša Cicmila u Nikšiću.

Otac Cicmil se tim povodom oglasio statusom na Fejsbuku.

– Večeras je u Nikšiću moj maloljetni rođeni brat (16) od strane policije “razvaljen“ od batina jer je uzvikivao da ne da svetinje. Prvo je dobro isprskan biber sprejem po očima u oblaku suzavca pride, iako oštećenog vida i asmatičar, a zatim čizmama šutiran u glavu i udaran pendrekom – napisao je sveštenik.

Potpuno crnog nosa, i razbijene donje usne, Cicmil je dodao da je njegov brat prvo priveden, a potom ga je njihov otac sa jednim službenikom MUP-a povezao na urgentno.

Dva policajca povrijeđena u Pljevljima

Uprava policije Crne Gore saopštila je da je u Pljevljima policija večeras zasuta kamenicama, staklenim flašama i pirotehničkim sredstvima, da su dva policajca povrijeđena i da je u toku „privođenje više lica odgovornih za incidente“.

– Večeras je u Pljevljima došlo do incidenta u kojem su okupljeni građani napali policijske službenike i u njihovom pravcu bacali kamenice, staklene flaše i pirotehnička sredstva, te tako ugrožavali živote službenika Uprave policije. Dva službenika Centra bezbjednosti Pljevlja su povrijeđena – navedeno je u saopštenju.

Iz Uprave policije preciziraju da se u Ulici kralja Petra okupio veći broj građana suprotno naredbi crnogorskog Ministarstva zdravlja o zabrani javnih okupljanja.

– Nakon više upozorenja i naređenja službenika policije okupljena masa se oglušila o naređenja i u pravcu policijskih službenika počela da baca kamenje, staklene flaše i pirotehnička sredstva – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je policija upotrijebila suzavac, da se okupljeni građani razilaze, kao i da je „veliki broj okupljenih bio maskiran i mlađe životne dobi“.

– U toku je privođenje više lica odgovornih za incidente, ali i dalje policijske mjere i radnje na identifikovanju i procesuiranju svih lica – navodi crnogorska Uprava policije.