Prvi svjetski kup u Urugvaju – Jugoslavija oštećena

23
Foto: FIFA World Cup/Twitter

U glavnom gradu Urugvaja Montevideu 13. jula 1930. godine počelo je Prvo svjetsko fudbalsko prvenstvo na kojem je u konkurenciji 13 ekipa pobijedila reprezentacija domaćina, a Jugoslavija (sastavljena samo od beogradskih igrača, jer su klubovi iz Zagreba, Sarajeva i Subotice bojkotovali tim) osvojila treće mjesto.

Tim Jugoslavije pobijedio je u prvom kolu favorizovani Brazil, u drugom Boliviju, da bi u polufinalu bio poražen od domaćina Urugvaja nakon skandaloznog suđenja.

Brazilski sudija poništio je čist gol Jugoslaviji i priznao neregularan gol Urugvaju – lopta je izašla u aut, a lokalni policajac je dodao Urugvajcima koji su nastavku akcije zatresli jugoslovensku mrežu.

Od tada, Brazil je osvojio svjetsko prvenstvo pet puta, Italija i Njemačka imaju po četiri osvojena turnira, Urugvaj, Argentina i Francuska dva puta, dok su Engleska i Španija uzele po jedan trofej.

Od 1991. godine FIFA organizuje i Svjetsko prvenstvo u fudbalu za žene svake četiri godine.

Po dešavanjima prije i tokom Svjetskog prvenstva u fuddbalu snimljeni su poznati filmovi i serije „Montevideo, Bog te video“ i „Montevideo vidimo se“ u režiji Dragana Bjelogrlića.