Pupovac: Ukloniti „Za dom spremni“ jer pripada kvislinškoj tvorevini

8
Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Saborski poslanik i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac poručio je da ustaški pozdrav „Za dom spremni!“ treba „maknuti iz javnog prostora“ jer je to pozdrav „kvislinške tvorevine koja je počinila genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima“.

– Taj pozdrav narušava ono što se u današnjoj Hrvatskoj želi stvoriti, a to su čvrsti demokratski temelji, mir u zemlji, mir na granicama i pomirenje Hrvata i Srba – navodi Pupovac za televiziju RTL.

Pupovac ističe da taj ustaški pozdrav „teško kompromituje Hrvatsku i teško narušava ono što je izgrađeno, kao i ono što treba izgraditi u odnosima Hrvata i Srba“.

On ocjenjuje da neki ljudi u Beogradu „nisu bili pripremljeni“ na ono što se dešavalo u Kninu 5. avgusta niti su „imali dovoljno informacija“.

– Trebaće vremena i još gestova, riječi i djela. Raduje me što je patrijarh srpski, Njegova svetost, Irinej poslao poruku ohrabrenja – kaže predsjednik SDSS-a.

On smatra da je „sada na predstavnicima državne vlasti u Hrvatskoj da sa predstavnicima državne vlasti u Srbiji napravi prve korake“.

Pupovac poručuje da „ne treba nastavljati dosadašnju retoriku, bez obzira da li je neko dao povoda za to“.

– Hrvatska, sa svoje strane, s obzirom na to da je srpska zajednica učinila i doprinijela, ne treba to činiti. A, sa druge strane, u Hrvatskoj se događaju incidenti svakog ljeta i svake godine – napominje Pupovac.