Pupovac: Za dešavanja u Borovu odgovorni oni koji podstiču na mržnju i nasilje

11
Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je da su za jutrošnja dešavanja u Borovu, gdje je grupa muškaraca pozivala na ubistvo Srba, odgovorni svi oni koji ih na to podstiču na mržnju i nasilje.

– Svi koji imaju državnu volju, a ne preduzimaju ništa, su suodgovorni. Zadnje ću kriviti navijače, prvi koji su odgovorni su oni koji na to podstiču dajući im svojim primjerom, motiv, razlog, pa i metu – rekao je Pupovac na vanrednoj konferneciji za novinare u Zagrebu.

On je naveo da je jutros to bio govor koji održava ratno stanje i želi ratno stanje i širi prostor netolerancije, mržnje i podstiče na nasilje.

– Želim iskazati žaljenje i razočaranje što je tim mladim ljudima podsticaj došao sa saborske govornice ili od najviših predstavnika državnog vrha, a u kojima se omalovažavalo predstavnike lokalnih vlasti, uključujući i mene – naveo je Pupovac.

On je ispričao i kako je načelnik Borova umalo dobio batina kad je prolazio pored navijača koji su radili mural, prenijeli su hrvatski mediji.

Veća grupa muškaraca prošla je jutros, na pravoslavni Vaskrs, kroz Borovo uz povike „Ubij Srbina“. Njih je pratila policijska patrola, a ulicom se orilo „Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati“.

Milošević zgrožen porukama mržnje, Baćanović traži odgovornost

Potpredsjednik Vlade Hrvatske Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke zgrožen je antisrpskim skandiranjem u Borovu Selu kod Vukovara na pravoslavni Vaskrs, te je taj incident i osudio.

– Zgrožen sam ovim porukama i oštro ih osuđujem. Kome je potrebno sijanje mržnje? Put mira neće zaustaviti – napisao je Milošević na Fejsbuku.

On je ukazao da pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs, koji im čestitaju i prijatelji katolici i da se tako zajedno gradi zemlja, poštujući jedni druge.

– Kada zatreba uzajamno se pomažemo i održavamo plamen društvene solidarnosti koji se svakodnevno pokazuje na Baniji. Treba nam taj plamen da negdje pokidane veze u zajednici ponovo povežemo s pogledom na zajedničku budućnost – naveo je Milošević.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović najavio je da će ova opština sutra uputiti zahtjev ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću u kojem će tražiti odgovornost onih koji su odgovorni za jutrošnji incident.

On je rekao i kako je prišao koloni i napravio snimak, te da je policija, tek kada su vidjeli da snima, reagovala, zaustavila kolonu i počela da legitimiše pojedince.

Za takvo postupanje policije Baćanović je rekao da nije dobro, te da policija ne bi smjela dopustiti da bilo ko poziva na ubistvo.

Milanović: Policija mirnim auto-hodom asistirala grupi koja je pozivala na nasilje

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je grupa muškaraca jutros u Borovu podsticala na nasilje koristeći gnusan govor mržnje protiv Srba, a da im je mirnim auto-mimohodom asistirala i policija.

Milanović je naveo da je to za sramotno i za svaku osudu, te upitao šta je tamo radila policija, ako nije preventivno štitila red i zakon.

Na svom Fejsbuk profilu je napisao i „još ću ja biti kriv“ što policija danas nije radila svoj posao.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL