Pupovac: Za Samostalnu demokratsku srpsku stranku ministarsko, a možda i mjesto potpredsjednika Vlade

11
Foto: Emica Elvedji/PIXSEL

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je da će ova stranka imati ministarsko, a vrlo je moguće i potpredsjedničko mjesto, u novoj hrvatskoj vladi koju će predvoditi HDZ.

Pupovac je rekao da se razgovori nastavljaju, ali da on sigurno neće biti ministar, te naveo da će predstavnik Srba kao ministar u toj vladi zastupati interese i svih drugih manjina, kao što je dogovoreno na zajedničkom sastanku manjinskih poslanika u parlamentu Hrvatske.

On je dodao da se SDSS nije dvoumio o podršci mandataru Andreju Plenkoivću, te da SDSS sada ima određen broj državnih sekretara, pomoćnika ministara i drugih pozicija i da se pregovara o tome da se ta mjesta zadrže, ali se razgovara i o još nekim mjestima.

Pupovac je rekao da je stvar volje HDZ-a da sa manjinama i dijelom liberalnih političkih stranaka pravi vladu.

– Naš izbor su one stranke koje su spremne da poštuju temeljne demokratske vrijednosti ustavne države i poretka u Hrvatskoj, u šta spada poštovanje prava manjina, dostignuti stepen tih prava, stečena prava i zaustavljanje širenja netolerancije prema manjinama. Posebno mržnje prema pripadnicima srpske zajednice i njihovim predstavnicima. I to je donja granica. Kada toga nema, ne sarađujemo – izjavio je Pupovac za Politiku.

On je rekao da će SDSS raditi u ovom mandatu na obrazovnim pravima srpske zajednice, odnosno unapređenju obrazovnih politika na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, službenoj upotrebi ćiriličnog pisma u Hrvatskoj, tamo gdje su ispunjeni zakonski uslovi, kao i ustavom garantovanh kulturnih autonomija, te dodatno jačanje tolerancije prema Srbima.

– Mi ćemo posebnu pažnju posvetiti tome da u sljedećoj godini, u kojoj će biti popis stanovništva, ali i lokalni izbori, atmosfera ne bude onakva kakvu pojedinci najavljuju – opterećena prijetnjama, tenzijama i potencijalnim napadima usmjerenim prema starijoj populaciji Srba, ženama i djeci, kako to čujemo od pojeidnih grupacija, koje su navođene od nekih političkih centara – rekao je Pupovac.

Pupovac je istakao da ga raduje čestitka zbog pobjede na hrvatskim izborima koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, navodeći da je to gest koji upućuje na mogući smjer drugačijih odnosa od onih koji su bili, iako Plenković nije čestitao Vučiću pobjedu na izborima u Srbiji.