Putin odbacio ideju neograničenog predsjedničkog mandata

18
Foto: kremlin.ru

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u razgovoru sa veteranima Drugog svjetskog rata u Sankt Peterburgu izrazio mišljenje da se ne treba vratiti praksi neograničenog mandata šefa države.

Jedan od veterana se obratio predsjedniku Rusije sa molbom da promjeni ili poboljša jedan od članova zakona, čime punomoćja predsjednika neće biti „ograničena konkretnim mandatom“.

– Kako bi narod kasnije odlučio da li da produži rad predsjednika ili da ga oslobodi, zahvalivši mu se na učinjenom – rekao je veteran, dodavši da je predsjednik uspio da ojača odbrambenu sposobnost zemlje i sada može da počne da riješava druge zadatke.

Putin se zahvalio veteranu za ocjenu urađenog.

– Što se tiče rokova boravka na vlasti, shvatam da je to povezano u mnogome sa tim što su naši ljudi zabrinuti za stabilnost u društvu, u državi: i za spoljnu i za unutrašnju stabilnost – naglasio je on.

– Bilo bi vrlo zabrinjavajuće vratiti se u situaciji iz sredine ’80-ih godina, kada su rukovodioci države, jedan za drugim, ostajali na vlasti do svoje smrti, odlazili su bez stvorenih uslova za transformaciju vlasti. Zato vam hvala, ali bolje da se ne vraćamo toj situaciji koja se desila sredinom ’80-ih godina – izjavio je Putin.