Račić: Aeorodrom Banjaluka od marta otvara liniju za Beč

439
Foto: SRNA

Aeorodrom Banjaluka od marta mjeseca otvara liniju za Beč, a u toku su pregovori o još nekoliko atraktivnih destinacija.

Sa 150.000 putnika za prošlu godinu ostvaren je rekordan broj prevezenih građana. Novi cilj uprave je 200.000 putnika godišnje i tri nove destinacije u Evropi za ovu godinu, otkriva, za „Novosti“, Milan Račić, direktor Aerodroma Banjaluka. Prema njegovim riječima Aerodrom Banjaluka, u prosjeku, ima dva leta dnevno.

– Naš cilj je da dupliramo broj dnevnih letova i da uvedemo još veći broj čarter letova iz Banjaluke – ističe Račić.

On kaže da se već višestruko isplaćuje ugovor sa kompanijom „Rajaner“ što se može vidjeti i po podacima iz ove kompanije kada se govori o zaradi.

– Prema procjenama iz „Rajanera“, njihovi putnici troše u prosejku oko 400 maraka. Kada se ovaj broj pomnoži sa 123.000, koliko je bilo putnika sa našeg aerodroma u „Rajaner“ avionima, dolazimo do cifre od gotovo 50 miliona koji su upumpani u privredu Republike Srpske. Ugovorom sa tom kompanijom dobili smo uvećanje broja putnika za preko 500 odsto u odnosu na godinu ranije – ističe Račić.

Direktor banjalučkog aerodroma kaže da je jedan od glavnih ciljeva ove godine otvaranje novih linija na čemu se ubrzano radi.

– Naši građani već od ovog mjeseca mogu da lete pored već poznatih linija i za Frankfurt. Od marta će moći i za Beč, a optimista sam i za još nekoliko zanimljivih destinacija u zapadnoj i istočnoj Evropi. Za Beč uvodimo dva leta sedmično, uz mogućnost povećanja broja letova. Kompanija „Lauda“ će prevoziti putnike za Beč – navodi Račić.

Foto: SRNA

On ističe da je Aerodrom Banjaluka ogledalo Republike Srpske, u koje se definitivno mora ulagati više sredstava kako bi se modernizovao, a takođe i da se nabavi dodatna oprema koja će omogućiti još veći rast saobraćaja i efikasniji rad.

– Imamo podršku Vlade Republike Srpske, ali mora biti još veća. Do sada smo veliku podršku imali od Milorada Dodika, srpskog člana Pperdsjednštva BiH, i koji je uvijek imao sluha za razvoj Aerodroma Banjaluka – ističe Račić.

Kada se govori o nivou BiH i saradnji sa Savetom ministara, tvrdi da prošli saziv nije imao sluha za banjalučki aerodrom i nije ostvarena saradnja koja bi unaprijedila rad aerodroma.

– Očekujem da novi saziv Saveta ministar bude operativniji i da omogući Aerodromu Banjaluka da se razvija, a to se najviše može kroz ulaganja – ističe Račić.

On kaže i da Aerodrom Banjaluka neće biti zatvoren kako se pojavila informacija u javnosti, a povod je bila redovna kontrola Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

– Pista na aerodromu je odlična i nema problema za izvođenje operacija. Zemljište oko piste u dužini od 75 metara je stabilizovano i tu nije ništa sporno – zaključio je Račić.

Od danas letovi za Frankfurt

Kompanija „Rajaner“ od 3. februara uvodi još jednu liniju sa banjalučkog aerodroma i to do Frankfurta, koja će saobraćati ponedjeljkom i petkom. Karte za tu destinaciju mogu se kupiti na sajtu te niskobudžetne kompanije, a let do aerodroma Frankfurt Han traje sat i 15 minuta. Destinacije na koje se može leteti sa Aerodroma Banjaluka su Beograd, Brisel, Minhen, Stokholm, Frankfurt, Memingen, od marta se očekuje Beč. Tokom ljetnjeg perioda organizuju se i čarter letovi za Grčku i Tursku.