Radanović: Napadi na srpske svetinje svakodnevna pojava u Federaciji BiH

20
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Napadi na objekte i obilježja koja ukazuju na srpske svetinje i sve ono što podsjeća na pravoslavlje je svakodnevna pojava u Federaciji BiH (FBiH), a današnji napad na crkvu Svetog Save u Blažuju, opština Ilidža, je samo jedan u nizu, izjavio je Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

– I posljednji izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava u BiH, u kom se navodi da je u institucijama i organizacijama Kantona Sarajevo zaposleno svega 1,88 odsto Srba, govori da je bošnjačka politika ustvari velikobošnjačka, kojom žele da se riješe Srba iz FBiH – naglasio je Radanović.

On je istakao da su u FBiH svakodnevno dešavaju napadi na objekte Srpske pravoslavne crkve, te dodao da se oni ne prijavljuju.

– U posljednjih pet godina više od 20 puta je napadnut hram Preobraženja Gospodnjeg na Pofalićima, u sarajevskoj opštini Novi Grad, samo što nije svaki put prijavljen napad da ne bi imali problema – rekao je Radanović.

Prema njegovim riječima, rijetko se dešava da objekti islamskih ili katoličkih bogomolja budu napadnuti i oskrnavljeni u Republici Srpskoj.

Paroh blažujski Darko Danilović rekao je da je opljačkana crkva Svetog Save u Blažuju, opština Ilidža, i da su ukradene najvrednije stvari – sveti tasovi, pozlaćeni krstovi, te šest kandila, ali i drugi rekviziti koji se nalaze u svakom pravoslavnom hramu.

– Jutros kada smo došli da otvorimo hram i obavimo zakazani parastos, vidjeli smo da su ulazna vrata odvaljena – izjavio je Srni Danilović i dodao da su na odvaljenim vratima uočeni tragovi krvi, te alata kojima je obijena crkva.