Rajčević: Dogovoren sporazum sa Izraelom o zaštiti od sajber prijetnji

41
Foto: Srđan Rajčević/Twitter

Ministar za za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas Srni da je sa izraelskim Nacionalnim sajber direktoratom dogovorio potpisivanje memoranduma o razumijevanju između nacionalnih CERT timova Srpske i Izraela koji se bave računarskim bezbjednosnim incidentima i razmjenom podataka o kibernetičkim prijetnjama.

– Direktorat djeluje pod okriljem kancelarije izraelskog premijera i zadužen je za zaštitu civilnog i vojnog sajber prostora u Izraelu. Dogovoreno je da bude potpisan memorandum o razumijevanju, a dobio sam i poziv za slanje naših stručnjaka na treninge u Ber Ševa centar u Izraelu – istakao je Rajčević.

On je razgovarao i sa rukovodstvom najvećih izraelskih kompanija u oblasti sajber bezbjednosti „Gvardikor“ i „Elta sistems“ koje se bave i sajber odbranom i razvojem elektronskih sistema za izraelsku vojsku.

Rajčević se u okviru panela o najnovijim dostignućima u zaštiti kritične infrastrukture obratio na jednoj od najprestižnijih izraelskih i međunarodnih konferencija „Sajberteh“ i predstavio aktivnosti koje Srpska preduzima u vezi sa digitalnom transformacijom i reformom obrazovnog sistema.

– Izrael se smatra sajber nacijom zbog razvijenog tehnološkog sektora i Republici Srpskoj je potreban kao trajni saveznik, posebno ako uzmemo u obzir slične istorijske okolnosti i tradicionalno prijateljstvo između naša dva naroda – kaže Rajčević.

On je podsjetio da je Republika Srpska jedini nivo vlasti u BiH koji je još 2011. godine usvojio Zakon o informacionoj bezbjednosti i na osnovu njega je formiran operativni stručni tim za računarske bezbjednosne incidente pod akronimom CERT Republike Srpske.

– Taj nacionalni tim je operativan i on je kontakt tačka za Srpsku u okviru međunarodnih asocijacija koje se bave sajber bezbjednošću. Republika Srpska ima skromne, ali razvijene kapacitete i nadam se da ćemo kroz međunarodnu saradnju, kao što je i ova sa Izraelom, moći da ostvarimo bolju vidljivost i veće prisustvo u globalnim trendovima koji se odnose na sajber bezbjednost – rekao je Rajčević.

Rajčević je tokom višednevne posjete Izraelu razgovarao i sa izraelskim ministrom nauke i tehnologije Ofirom Akunisom, te posjetio univerzitete u Jerusalimu.