Rajčević: Srpska napravila značajan iskorak u digitalizaciji

35

Republika Srpska napravila je značajan iskorak u digitalnoj transformaciji, a koncept razvoja informacionih i komunikacionih tehnologija i naučnotehnološki napredak postao je dio političkog mejnstrima, ocijenio je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

Na konferenciji pod nazivom „Digitalna transformacija u BiH: Uprava na klik od građana“ koju je organizovao UNDP u Sarajevu, Rajčević je naveo da se Republika Srpska od ostalih nivoa vlasti u BiH razlikuje jer je institucionalno zaokružila tu temu unutar jedne upravne organizacije, odnosno, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

– Institucionalna organizacija stvara samo preduslove za kvalitetan operativni rad. U tom smislu Republika Srpska ima zaokruženu situaciju i propise koji su ranije doneseni, a odnose se na koncept elektronskog potpisa i informacione bezbjednosti, elektronskog dokumenta i poslovanja – rekao je Rajčević.

On je istakao da Srpsku u doglednoj budućnosti očekuje primjena akcionih planova iz Strategije razvoja elektronske uprave koja će se iduće sedmice naći na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u formi prijedloga.

– Jedna od predviđenih aktivnosti je i donošenje zakona o elektronskoj upravi po uzoru na praksu iz Srbije – rekao je Rajčević.

On je naveo da je i informaciona bezbjednost veoma zanimljiva za Republiku Srpsku, te da bi se konkretizacijom dogovora sa Izraelom i liderima u toj oblasti napravili značajni iskoraci.

Kada je riječ o edukovanju kadra, Rajčević ističe da sve zemlje zapadnog Balkana imaju problem sa odlivom mladog visokoobrazovanog kadra, pogotovo u oblasti IKT.

– U Republici Srpskoj smo prošle godine pokrenuli korake kada je riječ o reformi visokog obrazovanja. Pred nama je donošenje novog zakona o visokom obrazovanja i zakona o obezbjeđivanju kvaliteta u visokom obrazovanju koji će stvoriti pretpostavke da fokus bude na prirodnim i tehničkim naukama potrebnim da bi se podigao stepen privrednog razvoja, ali i iskoristili za rad u državnim organima, odnosno, u sistemu elektronske uprave – rekao je Rajčević.

On je napomenuo da osim formalnog obrazovanja, na osnovu pilot-projekta prekvalifikacije koji je pokrenut u prošloj godini, od 100 kandidata koji su ušli u šestomjesečni ciklus praktične obuke za bazične IKT vještine, već su 33 visokoobrazovana zaposlena u domaćim IKT kompanijama.

Predstavnik UNDP-a Srbije Slobodan Marković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je u cijelom regionu vidljiv zamah i fokus na digitalnu transformaciju, a posebno primjenu u oblasti uprave koja građanima treba da donese mnogo bolji i kvalitetniji kontakt sa organima uprave.

– U Srbiji smo imali mogućnost da podržimo Vladu u veoma ambicioznoj agendi koja nije bila vezana samo za elektronsku upravu, nego i druge oblasti. Sa iskustvima koja imamo pomažemo drugim institucijama u regionu, uključujući i BiH – rekao je Marković.

On je napomenuo da na svim nivoima vlasti postoji spremnost za unapređenje kada je riječ o elektronskoj upravi, a cilj UNDP-a nije da kritikuje, nego da bude partner koji će sa institucijama doprinijeti da usluge zaista budu okrenute građanima.

Rukovodilac projekta „E-uprava“ u BiH Tanja Kuzmin smatra da je ova konferencija prilika da se predstave iskustva drugih zemalja regiona i lekcije koje su naučile u procesu digitalizacije.

– Želimo da pomognemo državnim službenicima da prepoznaju da za ovaj proces treba vremena da bi se preduzeli određeni koraci koji treba da idu baš tim redoslijedom. Manje će koštati ako te stvari uradimo na pravilan način i efikasno – rekla je Kuzminova.

Ona je napomenula da je projekt „E-uprava“ finansirala Vlada Velike Britanije, te da je konferencija „Digitalna transformacija u BiH: Uprava na klik od građana“ organizovana u partnerstvu sa UNDP-om.