Vasić: Tri naroda u BiH nekompatibilni su po tri ključne civilizacijske osnove

37
Foto: Rajko Vasić

Piše: Rajko Vasić

Ne diraj Bosnu i Hercegiovinu, ona ti ne traži kruva i vode. Ne talasaj. Ne diraj u moj uski komformizam. Ne diraj u moje sitne šićare, kalupe za moju guzicu i niske pijedestale za moju lažnu pamet i važnost.

Jeste. Ne traži kruva i vode. Ali traži da nestaneš.

Da bi Bosna i Hercegovina opstala, kao geografska šikara, jer više nikada ne može da postane država, neko mora da nestane. Prstom su uprili na Srbe. S njima će otići i Hrvati.

Stoga su svaki komformizam i kooperativnost pogubni.

Srbi i Srpska moraju to da shvate, a ne da se diče uspjehom početka lažnih EU pregovora sa lažnom državom BiH.

Srbi, Hrvati i muslimani nespojivi su po tri osnova.

Vjerskom.

Tri vjere su potpuno trostrano suprotne i nigdje se nisu pokazale zajedno. To su tri egzistencijalna polazišta koja određuju kolektivnu svijest i karaktere, čiji krajnji produkti ne mogu da se miješaju. Komunizam je to pokušao i cijena je ogromna. A, ako se ovako nastavi, to će izgledati samo kao prva rata.

Nacionalnom.

U BiH su dvije potpuno suprotstavljene nacije i jedna u pokušaju. Ta u pokušaju uspjela je da se izjednači, po mržnji i krvoločnosti, sa Hrvatima koji su istrebljivali Srbe u nekoliko navrata. Nisu dostigli razmjere Jasenovca, ali demonstriraju teritorijalistički nacizam i ne odustaju.

Političkom.

Što uključuje i gepolitičko. Kolektivna svijest je, kod svih, na osnovu istorijskih, vjerskih i nacionalnih određenja, propusna ili nepropusna za samo određene političke orijentacije. To se tokom cijelog prošlog vijeka, a i u ovom, može precizno detektovati i pouzdano analizirati.

Nekada su sve te razlike mogle da se tolerišu. Svijet je bio bez javnosti. Sila je bila bez razuđenosti. Država, osvajač, bila je sužena i efikasna.

Danas su kolektiviteti ojačali po svim osnovama i sada je vidljivo da se to ne može držati na okupu.

Naivan je onaj ko je mislio da to može uz pomoć OHR-a, visokog predstavnika, Američke ambasade, lažnog EU lizala i ponude zaštitara zvanog NATO.

Republika Srpska i Srbi moraju da, na osnovu Dejtona i Ustava, sistematski rade na rastakanju i razlazu Bosne i Hercegovine. Radi spasa sebe, ali i radi spasa drugih, spasa, od nepotrebne krvi, koja visi nad Bosnom i Hercegovinom.