Rast cijena đubriva globalni problem – apeli SDS-a zasnovani na politikantstvu

12
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Rast cijene đubriva globalni je problem uzrokovan rastom cijena energenata, što za posljedicu ima opšti talas poskupljenja, a apeli SDS-a i drugih opozicionih stranaka da se donesu mjere za pomoć proizvođačima žitarica u Srpskoj zasnovane su na politikantstvu, poručili su iz Ministarstva poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Da su mjere koje su na snazi, kao i rekordna isplata podsticaja, adekvatna podrška poljoprivrednicima, u Ministarstvu kažu da tome svjedoči i činjenica da do sada nisu primili ni apele, niti zahtjeve Udruženja poljoprivrednika za dodatne mjere podrške.

– Po tome zaključujemo da su apeli SDS-a i drugih opozicionih stranaka zasnovani na čistom politikantstvu i neiskrenoj brizi za domaćeg proizvođača – navode iz Ministarstva nakon poziva Gradske organizacije SDS-a Banjaluka da Ministarstvo zbog, kako su naveli, nekontrolisanog rasta cijena mineralnih đubriva u najkraćem roku donese mjere za pomoć proizvođačima žitarica u Srpskoj.

Kako je istaknuto, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i resorni ministar svakodnevno su u komunikaciji sa poljoprivrednim proizvođačima.

Iz Ministarstva su podsjetili javnost da su mjere za podršku jesenjoj sjetvi koje Vlada Republike Srpske obezbjeđuje poljoprivrednicima osiguranje od svih poremećaja na tržištu, uključujući i poskupljenja repromaterijala u ovoj sjetvenoj sezoni.

To su, kako je navedeno, podrška od 300 KM po hektaru za sjetvu pšenice ili ukupno četiri miliona KM za sjetvu strnih žita, podrška od 0,50 KM po litru dizela za proljetne i jesenje radove u poljoprivredi ili ukupno 5,5 miliona KM, i podrška za regresiranje sjemenskog materijala proizvedenog u Republici Srpskoj ili ukupno 850.000 KM.

– Osim ovih direktnih mjera podrške koje se obezbjeđuju u kontinuitetu, Vlada Republike Srpske ove godine obezbijedila je dodatnih 12,7 miliona KM iz Kompenzacionog fonda za prevazilaženje posljedica koje je izazvala pandemija virusa korona, uključujući i posljedice u vezi sa poskupljenjem stočne hrane i drugih repromaterijala – navode iz Ministarstva.

Sredstva su, navodi se u saopštenju, isplaćena za podršku uzgajivačima svinja, junadi, krmača, pčelarima i voćarima.

– Podsjećamo da smo i ove godine dodatnim sredstvima iz Kompenzacionog fonda omogućili odobravanje svih zahtjeva za podršku investicijama za 1.787 korisnika. Podrška je za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, za šta će biti uloženo 9,6 miliona KM za 1262 korisnika. Za investicije u stočarskoj proizvodnji 2,7 miliona KM za 180 korisnika, za investicije u biljnoj proizvodnji 1,2 miliona KM za 248 korisnika, kao i 3,8 miliona KM za investicije u preradu poljoprivrednih proizvoda za 87 korisnika – saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.