Rast vodostaja na svim mjernim stanicama

7
Foto: Miguel A Amutio/Unsplash

Obilne padavine posljednjih dana izazvale su brojne probleme u sjeverzapadnom dijelu Srpske. Ima poplavljenih i zaplavljenih stambenih i pomoćnih objekata.

U Novom Gradu poplavljeno je osam objekata, pet u Rakanima i tri u Suhači.

U Prijedoru je zaplavljeno više desetina objekata u prigradskom naselju Raškovac, u kojem se izlila rijeka Sana. I dalje su na snazi redovne mjere odbrane od poplava.

U Kostajnici su na snazi vanredne mjere, zbog visokog vodostaja Une. Zaplavljeni su pomoćni objekti, vikend kuće i velike poljoprivredne površine. Una i Sana nastavljaju blago da rastu, kiša i dalje pada, a padavine su najavljene i danas i sutra.

U Novom Gradu podzemne i bujične vode poplavile su pet kuća u Rakanima, a tri u Suhači. Zaplavljeno je ili poplavljeno više pomoćnih objekata.

– Trenutno se nalazimo u dolini Japre, praktično u naseljima Suhača i Agići. Ono što je sada stanje to je da se ta visoka voda, koja je inače prekinula regiponalni put povukla u jutarnjim časovima. Ovdje smo sa stanovnicimaMZ i bili smo na licu mjesta u onim objektima u kojima je voda ušla. Ovjde imamo negde oko desetak obkekata, znali kuća, stambenih objekata u u kojima se živi – rekao je načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

U Prijedoru najteža situacija je u nebranjenom dijelu prigradskog naselja Raškovac, uz rijeku Sanu. Zaplavljeno je više desetina stambenih i pomoćnih objekata, a voda je ušla u garaže i podrume. Voda je ušla u garažu Ibrahima Hamzića.

– Mi spasavamo šta možemo spasti, digli smo već neke stvari, ali evo vidte i sami da nam dolazi voda – naveo je mještanin Raškovaca Ibrahim Hamzić.

Rječica Miloševica, koja često plavi Vrbice i Toplik, je u koritu. Vodostaj Sane je 442 centimetra, za deset centimetara viši nego sinoć, a na snazi su revodne mjere odbrane od poplava. Za saobraćaj je zatvoren put Tukovi – Bišćani, što je uobičajena situacija prilkom većih padavina.

– Ono što ohrabruje jeste da rijeka Sana raste jedan centimetar u Sanskom Mostu, što ohrabruje nas odvje gledano nizvodno. Večeras oko 19.00 časova najavljuje se novi talas kiša, pa ćemo pratiti stanje na terenu – istakao je šef Odsjeka cviilne zaštite grada Prijedora Miroslav Krneta.

U nebranjenom dijelu Kostajnice, u Ulici Ranka Šipke, zaplavljeni su pomoćni objekti i vikend kuća. Na području ove opštine 450 hektara poljoprivrednih površina je pod vodom.

– Una je trenutno na 441 centrimetara. Na 450 centimetara proglašava se vanredno stanje. Trenutno štitimo ove individulane objekte koji su trenutno ugroženi. Pripremili smo ono sve što nam je potrebno – istakao je načelnik opštine Kostajnicca Nikola Janjetović.

Situacija u Kozarskoj Dubici za sada je stabilna, iako vodostaji Une i Save rastu. Na snazi je redovno stanje odbrane od poplava. Ako se nastavi ovaj tempo rasta vodostaja, Una će dostići 420 centrimetara, kada se proglašavaju vanredne mjere odbrane od poplava.