Rej Čarls – simbol džeza i bluza

163
Foto: Rej Čarls

Jedan od simbola džeza i bluza, slijepi američki kantautor Rej Čarls (1930-2004) rođen je 23. septembra 1930. godine.

Rej Čarls je dobitnik 12 muzičkih nagrada „Gremi“, među kojima i za najbolju pjesmu tri puta uzastopno – „Odlazi, Džek!“ (Hit the road Jack), „Ne mogu prestati da te volim“ (I can’t stop loving you) i „Gnjevan“ (Busted).

Čarls je uspio da ujedini soul, gospel, pop i kantri, istovremeno postavši besmrtna legenda džeza.

Rođen je 1930. godine u siromašnoj porodici kao prvo dijete Arete i Bejlija Robinsona. U ranom djetinjstvu desio se tragičan događaj koji će ga mučiti do kraja života – njegov mlađi brat udavio se u kofi sa vodom.

Od tada mladi Rej počinje da gubi vid i sa sedam godina postaje potpuno slijep.

Nakon toga odlazi na Floridu u školu za slijepe gdje se obrazuje i uči da svira instrumente, poput klavira, orgulja, saksofona, klarineta i trube.

Na samom početku karijere, Rej Čarls je svoju muziku i lična interesovanja u velikoj mjeri bazirao na radovima tada već poznatih muzičara Net King Kola i Čarlsa Brauna.

Nastupao je upravo imitirajući njih dvojicu i tako postajao prepoznatljiv.

Foto: Norman Seef

Njegov prvi veliki hit bio je singl „Imam ženu“, pjesma koja se našla na čelu top liste mjesec dana nakon što je izdata. Riječ je o do tada neviđenom spoju gospela (crkvene muzike), roka i bluza, čime je Rej Čarls utemeljio svoj muzički stil poznatiji kao soul.

Čarls je otac soula i jedan od umjetnika koji su mogli da objedine mnoge muzičke pravce u samo jednu numeru.

Popularnost, slava i trauma iz djetinjstva Reja Čarlsa odvodi u svijet poroka. Biva uhapšen na aerodromu zbog posjedovanja nedozvoljenih supstanci.

Tada odlazi na liječenje u kliniku za zavisnosti od droge. Pri izlasku objavljuje pjesmu „Vrijeme plača“.

Rej Čarls bio je veliki borac protiv rasizma i nije htio da nastupa u uslovima koji su diskriminisali njegovu crnu rasu.

Čarls je objavio više od stotinu ploča i održao više od 10.000 koncerata. Bio je veliki humanitarac, borac za ljudska prava i jednakost među ljudima drugačije boje kože.

Koliko mu je humanost značila u životu pokazuje činjenica da je osnovao i podržavao „Robinson donaciju“ za pomoć licima sa poremećajem sluha.

Danas je Rej Čarls simbol soula i generacije crnačkog društva u SAD.