Rumunija ubijedljiva protiv Ukrajine

7
Foto: AP

Fudbaleri Rumunije savladali su na „Minhenskoj areni“ Ukrajinu ubijedljivo sa 3:0 u prvoj utakmici grupe E na Evropskom prvenstvu.

Ekipa koju predvodi Edvard Jordanesku upisala je tek drugu pobjedu na evropskim šampionatima u sedamnaest odigranih duela.

Rumunija je prepustila Ukrajini terensku inicijativu, posjed lopte i veliki broj dodavanja, ali je radila ono što najbolje zna – branila se i čekala grešku rivala.

Disciplinovanom igrom, dobro je sinhronizovala linije i nije dozvolila završni pas Ukrajincima kojim bi došli u gol-šansu.

Prva veća greška koju su napravili fudbaleri Sergeja Rebrova skupo je kažnjena. Neopreznost Mikolenka i Lunjina rezultirala je golom u mreži golmana Reala.

Defanzivac je spustio loptu kasno do Lunjina koji ju je loše ispucao pa je kažnjen najljepšim golom od otvaranja šampionata. Precizan je bio Stanču, koji je iz prve sa dvadesetak metara loptu poslao u rašlje.

Do poluvremena, Rumunija je mogla još dva puta do gola. Jednom je pretio desno krilo Denis Man, a drugi put je to ponovo bio Stanču, koji je pogodio prečku iz kornera.

Po početku drugih 45 minuta inicijativa Rumunije se nastavila. Sve linije su izašle visoko pokušavši da pritisnu reprezentaciju Ukrajine.

Već u 53. minutu Razvan Marin postigao je novi gol sa distance. Natrčao je na loptu koju je poslije slaloma izgubio Denis Man.

Iz punog trka, šutirao je u donji ugao gola, a Lunjinu je lopta prošla ispod ruku. Golman Reala ponovo je glavni krivac.

Konačnih 3:0 postavio je samo četiri minuta kasnije Draguš. Poslije kornera, lopta je došla do Denisa Mana, koji je napravio slalom, ušao u šesnaesterac, a onda poslao oštru loptu pred gol Lunjina.

Najbolje je bio postavljen Draguš, koji ju je rutinski sproveo u mrežu.

U nastavku je Jordanesku napravio defanzivne izmene kako bi sačuvao rezultat. Do kraja meča, Ukrajinci su imali dvije poluprilike, ali je siguran na golu bio Nica.

Za igrača utakmice proglašen je kapiten Rumunije Nikolaje Stanču.