SAD povlače 12.000 vojnika iz Njemačke

7
Foto: Jason Johnston/Army

Sjedinjene Američke Države se pripremaju da povuku skoro 12.000 vojnika iz Njemačke u potezu koji je opisan kao „strateško“ repozicioniranje svojih snaga u Evropi.

Oko 6.400 vojnika biće poslato kući, a ostatak je premješten u druge zemlje NATO-a, poput Italije i Belgije.

Predsjednik Donald Tramp je rekao da je taj potez odgovor Njemačkoj koja nije ispunila ciljeve NATO-a u potrošnji sredstava u odbrani.
Ali ova odluka je izazvala veliko protivljenje u Kongresu kod onih koji vjeruju da će to osnažiti Rusiju.

Visoki njemački zvaničnici takođe su izrazili zabrinutost.

– Ne želimo više da budemo naivčine – rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući u srijedu nedugo nakon što je odluka objavljena.

– Smanjujemo broj vojnika jer ne plaćaju račune, vrlo je jednostavno – dodao je Tramp.

Tramp se dugo žalio da bi evropske članice NATO-a trebalo da troše više na svoje odbrambene snage. Rekao je i da članice NATO-a više ne bi trebalo da se toliko oslanjaju na Ameriku da preuzme troškove održavanja Alijanse.

Rasprava između saveznika je usmjerena na cilj oko kojeg su saglasne sve članice saveza, a to je da bi troškovi za odbrambene snage trebalo da dostignu 2 odsto BDP-a (bruto domaći proizvod, ukupna vrijednost proizvedene robe i usluga u nekoj zemlji) do 2024. godine. Njemačka, zajedno sa mnogim drugim zemalja, još nije ispunila ovaj cilj.

Američki ministar odbrane Mark Esper je zvučao drugačije prilikom najave odluke, sugerišući da je to dio šireg plana premeštanja američkih snaga u regionu.

Kazao je da je to „velika strateška i pozitivna promjena“ kojom će se „nesumnjivo postići osnovni principi jačanja uticaja SAD i NATO na Rusiju“.

Ovaj korak će koštati američku vladu nekoliko milijardi dolara i smanjiće vojno prisustvo ove zemlje u Njemačkoj za više od 25 odsto.
Eskadrila borbenih aviona će biti preseljena u Italiju, dok bi neke trupe mogle da budu premještene u Poljsku, rekao je Esper.

Odluku su kritikovali njemački zvaničnici, a predsedavajući odbora za spoljne poslove zemlje sugerisao je da će ona „oslabiti NATO“.
A šef njemačke države Bavarske Markus Suder rekao je da žali zbog odluke.

– Ovo stavlja teret na njemačko-američke odnose – rekao je on novinarima.

Bilo je i dvostranačkih kritika u Vašingtonu.

– Ovo je samopovrijeđivanje… protiv američkih interesa – izjavio je demokratski senator Džek Rid.

Republikanski senator Mit Romni opisao je odluku o povlačenju trupa iz Njemačke kao „ozbiljnu grešku“ i „šamar u lice prijatelju i savezniku“.