Salvador Dali – genijalni ekscentrik

113

Španski slikar Salvador Dali (1904-1989), ekscentrik visokog stila, jedan od najvećih slikara 20. vijeka koji je uzdrmao temelje slikarstva, rođen je na današnji dan 1904. godine.

Prošao je kroz faze futurizma, kubizma i apstraktnog racionalizma, da bi se priklonio nadrealizmu, uvijek sa crtežom izvedenim do perfekcije.

Slikao je iracionalan i fantastičan svijet snova i halucinacija.

Tridesetih godina je naslikao djela koja su izazvala šok: „Veliki masturbator“, „Goruća žirafa“, „Predosjećaj građanskog rata“…

Radio je i kao kostimograf i scenograf u filmovima zemljaka Luisa Bunjuela „Andaluzijski pas“ i „Zlatno doba“. Napisao je autobiografsko djelo „Tajni život Salvadora Dalija“.

Dali je jedan od najznačajnijih umjetnika 20. vijeka, a često ga nazivaju i velikim majstorom nadrealizma. Njegova umjetnička djela pokazala su da je on jedan od najkreativnijih slikara svog vremena.

Foto: timeout.com

Dalijeva česta tematika je svijet prostora, pijanstva, groznice i religije.

Ovaj slavni slikar je čitavog života vjerovao u svoju posebnost. Jedni su ga smatrali genijem, dok su drugi govorili o njemu kao poremećenom egocentriku, čija djela nemaju nikakvu vrijednost.

Mada su ga španski likovni kritičari smatrali za nadobudnog i netalentovanog šarlatana, popularnost i prodajna cijena njegovih djela neprestano su rasli.

Danas, svjetski kolekcionari plaćaju milione dolara kako bi u svojoj kolekciji imali bar jednu Dalijevu sliku.

Ono što Dalija izdvaja od ostalih umjetnika i što ga čini posebnim jeste njegova neobična ličnost. Bio je genije na granici ludila. Njegove karakterne osobine, egocentričnost, depresivnost i mazohizam jasno se vide u njegovim djelima.