Sarajevo blokira milijarde evra Republici Srpskoj

33
Foto: Šefik Džaferović i Željko Komšić (arhiva)

Sarajevo blokira milijarde evra Republici Srpskoj. Investicioni projekti kao što su aerodrom u Trebinju, HE Buk Bijela, gasna interkonekcija iz Srbije prema Srpskoj, brza cesta Foča-Šćepan Polje – samo su neki od projekata koji su stopirani u Sarajevu.

Na dnevnom redu Predsjedništva i Parlamenta BiH mahom se nalaze investicije za Federaciju, a koju finansira pretežno zapad.

– Mislim da je to zaista ozbiljna bolest, jer ono što sam ja čula od pojedinih stranih predstavnika oni kažu da naše kolege iz Federacije lobiraju kod stranih ambasada ili Vlada da se ne dodijele određena sredstva Republici Srpskoj, da se ne daju određeni grantovi donacija, da se ne učestvuje u realizaciji ili finasiranju određenih projekata, što zaista mislim da je apsolutno nenormalno – rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Zbog sarajevskih lobista, na čekanju bi bio i auto-put Vukosavlje-Brčko, ali je Srpska našla rješenje. Sa kineskim partnerima, ozvaničena je saradnja, pa će taj projekat od regionalnog značaja biti završen, uprkos opstrukcijama.

– Gospodin Dodik je našao rješenje i kad nemamo finasiranje od strane evropskih institucija, odnosno finansijskih institucija, evo našlo se rješenje i to je nešto u principu što ćemo morati u budućem vremenskom periodu raditi, ako se ne promijeni odnos EU i ostalih prema Republici Srpskoj – izjavio je Vojin Mitrović, ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara BiH.

Kapitalni projekti nisu nacionalno obojeni, već treba da služe svim narodima u BiH, smatraju analitičari. Ipak, političko Sarajevo sa Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem šalje jasnu poruku kakvu BiH zapravo žele, blokirajući investicije, i to u vrijeme kada mladi odlaze, kaže politikolog Filip Matić.

– Ovdje jasno možemo govoriti na jedan atak, napad na srpski narod, na jedan jako podmukao način i o jednoj kontradiktornosti, prvenstveno od Željka Komšića, jer od Šefika Džaferovića i SDA smo navikli ovakve stvari, oni se naduravaju, svojim političkim i nacionalnim pobjedama tako što će se pokušati iživljavati na srpskom narodu i Republici Srpskoj i tako dobijaju izbornu podršku – smatra politikolog Filip Matić.

Sarajevska politika ne koči samo projekte u Srpskoj. Inicijativa „Otvoreni Balkan“, takođe je neprihvatljiva za dvojac u bh. Predsjedništvu, iako privrednici iz Federacije vape za brži transport roba koja su ostvarili ovom inicijativom Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija.