Šarlota Bronte – klasik književnosti 19. vijeka

24
Foto: wordsworth-editions.com

Engleska spisateljica irskog porijekla Šarlota Bronte (1816-1855), klasik književnosti 19. vijeka, rođena je 21. aprila 1816. godine.

Bronteova je slavu stekla romanom „Džejn Ejr“, a sa mlađim sestrama Emilijom i Anom napisala je i zbirku pjesama.

Ostali poznati romani Bronteove su: „Širli“, „Vilet“ i „Profesor i Ema“.

Šarlotina djela pisana su veoma emotivnim stilom. Čuveni roman „Džejn Ejr“ u svoje vrijeme izazvao je pravu buru u javnosti opisom ljubavne strasti koja junakinja osjeća prema „gospodinu Ročesteru“ i njenim ponosnim i nezavisnim stavom.

Njen sljedeći roman „Širli“ opisuje društvene odnose u Engleskoj tokom industralizacije i odlikuje se snažnom i odlučnom junakinjom kakva je u ondašnjoj književnosti bila krajnje neubičajena.

Roman „Vilet“ zasnovan je na Šarlotinim sjećanjima na Brisel i današnja kritika smatra ga „studijom ženske emocionalne represije“.

Šarlota je pisala pod pseudinimom. Izdavači su je ubijedili da posjeti London, gdje je otkrila svoj pravi identitet i počela da se kreće u malo većim društvenim slojevima, sprijateljivši se sa tadašnjim velikim engleskim piscima.

Uprkos svemu, nikad nije napustila rodni Havort na više od par sedmica.

Šarlota se udala za Artura Bela Nikolsa, očevog pomoćnika i umrla je devet mjeseci kasnije, 1855. godine, tokom trudnoće.