Satler uručio pi-si-ar testove Institutu za javno zdravstvo

17
Foto: SRNA

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler uručio je danas u Banjaluci predstavnicima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske 22.500 pi-si-ar (PCR) testova i isto toliko virusnih transportnih podloga.

Primopredaji opreme prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković, te ambasadori Austrije i Njemačke u BiH.

Cvijanovićeva je rekla da će donirana oprema poslužiti za dva mjeseca detektovanja virusa korona.

Ona je navela da je važno da se nastavi proces imunizacije, ističući da se on u Republici Srpskoj odvija kontinuirano.

– Taj proces teče maltene neprekidno, ali nismo uvijek zadovoljni količinama vakcina kojima raspolažemo. Zadovoljni smo što se proces ne prekida i u kontinuitetu dobijamo potrebne količine za održavanje tog procesa – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila EU za razumijevanje i sve vidove pomoći, ne samo kada je riječ o pandemiji virusa korona.

– Tijesna saradnja između Republike Srpske, BiH i EU jeste nešto iz čega vidimo koristi. Zahvalna sam i za brojne projekte koje je EU realizovala u našim opštinama u saradnji sa našim opštinskim i republičkim institucijama – navela je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila očekivanje da će se takvi procesi kretati i u narednom periodu, kao i zadovoljstvo kada se pokažu bilo kakvi znaci solidarnosti i saradnje.

– To nije više samo stvar koliko čega dobijate u novcu i koja je to količina nečega. Tu su mnogo važniji gestovi koje pokazujemo jedni prema drugima. I veliki i manji problemi se uspješno rješavaju ako smo zajedno – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da pandemijska kriza ne odgovara nikome u svijetu i da se svi bore protiv nje na svoj način, ali da je, bez solidarnosti i saradnje, te koordinacije određenih aktivnosti, teško za bilo koju zemlju da se samostalno kreće.

Foto: SRNA

Satler je rekao novinarima da je EU, zajedno sa ovom donacijom, Republici Srpskoj od marta prošle godine uručila pomoć vrijednu dva miliona evra.

Prema njegovim riječima, ovakve donacije su potrebne zato što je cijeli region zapadnog Balkana, pa tako i BiH, u fazi pridruživanja Uniji i samim tim su bliži partneri EU, a partnerima u nevolji se pomaže.

On je podsjetio na nedavnu posjetu evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija, kada je krenula i prva isporuka od 200.000 vakcina namijenjenih za BiH.

– Trećina od tih 200.000 doza je za Republiku Srpsku, onako kako vakcine budu pristizale. Osnovni razlog zašto se to radi jeste zato što niko nije bezbjedan dok svi ne budemo bezbjedni – naglasio je Satler, dodajući da je ova donacija i demonstracija solidarnosti u Sedmici Evrope.

On je podsjetio da se Dan Evrope obilježava sutra.

Foto: SRNA

Zeljković je rekao da je u Republici Srpskoj obavljeno više od 260.000 pi-si-ar testiranja i da će taj proces biti nastavljen, te dodao da je samo u Institutu urađeno više od 150.000 testiranja.

On je naglasio da u Srpskoj do sada nije bilo neželjenih reakcija nakon primanja vakcine.

Zeljković je podsjetio da je banjalučki Dom zdravlja prvi koji je organizovao „otvorena vrata“ za vakcinaciju „astra zenekom“, gdje su lica starija od 65 godina mogla da se vakcinišu bez najave.

On je najavio da će se takva praksa praktikovati i u drugim lokalnim zajednicama.

Zeljković je apelovao da se građani pridržavaju epidemioloških mjera i da se uključe u proces vakcinacije.

Foto: SRNA

Donirana oprema dio je ukupne medicinske pomoći EU namijenjene BiH za borbu protiv virusa korona u vrijednosti od 7,76 miliona evra, koja se od marta prošle godine isporučuje zdravstvenim ustanovama u BiH.