Iguman Sava: Rješenje je obilaznica oko manastira Visoki Dečani

30
Foto: Emil Čonkić/RAS Srbija

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić saopštio je da bi zaobilazni put oko specijalne zaštićene zone manastira omogućio nastavak radova na auto-putu Dečani-Plav.

Iguman Sava je na svom „Fejsbuk“ nalogu predstavio mapu obilaznice oko manastira, navodeći da su tu ideju još 2014. godine podržali međunarodni predstavnici i tadašnji premijer, a sada predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

– Zaobilaznica oko zaštićene zone manastira omogućila bi normalan nastavak radova na magistralnom putu Dečani-Plav. Lokalni put kroz zaštitnu zonu imao bi poseban karakter, uz ograničenja teškog saobraćaja, brzine i odgovarajuće širine – istakao je Janjić.

The bypass road around the Special protective zone of the Monastery would make it possible to normally continue the…

Posted by Sava Janjić on Sunday, August 16, 2020

On je ukazao da je to jedino rješenje u okviru postojećeg Zakona o specijalnim zaštitnim zonama.

Iguman manastira Visoki Dečani je naglasio da manastir nikada nije bio protiv izgradnje puta, ali da, kao ni međunarodni predstavnici, nije mogao da podrži kršenje Zakona o posebnim zaštićenim zonama.

– Optužiti manastir da izgradnja puta zavisi od nas je besmislica – napisao je iguman Dečana.

Janjić je ukazao da je riječ o zakonu koji je usvojila skupština privremenih prištinskih institucija i da lokalne institucije treba da rade na njegovom sprovođenju, a ne na njegovom kršenju.