Sebija Izetbegović dobila otkaz na Medicinskom fakultetu u Sarajevu

11
Foto: Klix.ba

Sebija Izetbegović više ne predaje na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, potvrdio je rektor Univerziteta u Sarajevu, Rifat Škrijelj, za nekoliko federalnih medija.

– Sebija Izetbegović više ne predaje na Medicinskom fakultetu, sada predaje drugi profesor – rekao je Škrijelj.

On je i pojasnio razloge otkaza Izetbegović.

– Sebija Izetbegović je imala ugovor o radu na Medicinskom fakultetu koji nikada nije dostavljen Univerzitetu u Sarajevu, ali smo ga i formalno poništili. S obzirom da je taj ugovor o radu neodrživ nakon svih akata koje smo donijeli, odnosno odluka koje smo donijeli na Senatu i Univerzitetu. Epilog odluka koje su se u proteklim mjesecima donijelo. Ne može biti neko na profesorskom mjestu, kome je oduzeta profesura oduzeta stavljanjem van snage odluke – istakao je Škrijelj za N1.

Univerzitet u Sarajevu ranije je oduzeo akademska zvanja Sebiji Izetbegović nakon čega je ona pravdu potražila na sudu i sve navedeno protiv nje nazvala „političkim progonom“, a sudski epilog se još čeka.

Izetbegovićeva koja je trenutno direktorka KCUS-a ne može biti direktorka ove institucije bez navedenih akademskih zvanja te je zbog toga Vlada Kantona Sarajevo uputila zahtjev Vladi FBiH da Izetbegović bude razriješena.