Selak: Kočić nas obavezao da čuvamo srpski identitet

49
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Socijalističke partije Srpske (SPS) Goran Selak rekao je da književnik Petar Kočić kroz svoju zaostavštinu stalno podsjeća na izuzetno važnu ulogu očuvanja kulture, tradicije i jezika, kao i na očuvanje srpskog nacionalnog identiteta.

– Njegova neumorna borba protiv nepravde i nejednakosti, podrška ugnjetavanima, ali i nepokolebljiva vjera u opstanak i stvaralaštvo nikada ne smije da bude zaboravljena. Zadatak svih nas je da čuvamo i njegujemo značaj i neprolaznost takvog duha i hrabrosti“, poručio je Selak, saopšteno je iz SPS-a.

On je dodao da je Kočić iza sebe ostavio pripovijetke, publicističke radove, a kao narodni tribun i angažovanost u političkom smislu.

Prema Selakovim riječima, Kočić je jedan je od najznačajnih srpskih stvaralaca, po čijim radovima je stvarana norma jezika i savremeni srpski jezik.

„Kočić je jedna od najistaknutijih ličnosti, ne samo za Banjaluku i Republiku Srpsku, nego u cijelom srpskom korpusu. Kočić je ime koje dugo neće moći da bude prevaziđeno. Banjaluka i Republika Srpska nikada neće zaboraviti hrabrog velikana izoštrenog pera i jezika iz Stričića“, naglasio je Selak.

On je istakao da se kroz život, rad i djelo mora sačuvati nacionalni identitet, jezik i pismo, i ostaviti budućim generacijama.

U Banjaluci je sinoć otvoren 55. „Kočićev zbor“, posvećen narodnom tribunu i književniku Petru Kočiću.