Šeranić: Mađarska se neupitno pokazala kao iskreni prijatelj

8
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Odnos Republike Srpske i Mađarske se zasniva na jednom izuzetno iskrenom i prijateljskom odnosu dva velika državnika, Milorada Dodika i Viktora Orban, rekao je Alen Šeranić, potpredsjednik Vlade i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, gostujući u ATV jutru.

Kako je naveo, na bazi njihovih susreta i njihovog iskrenog odnosa razvija se jedan iskreni i politički, ali i poslovni odnos između Republike Srpske i Mađarske.

– Poslane su vrlo važne političke poruke tokom jučerašnjeg dana i posjete delegacije Mađarske. Mađarska je, kao članica Evropske unije, dala do znanja kako i na koji način ona gleda na stabilnost u regiji, na stabilnost Republike Srpske, ali i same BiH. I upravo u svemu tome poruka koja se šalje sa strane Mađarske je da treba da se prizna sve ono što je u skladu sa Ustavom, sa Dejtonskim sporazumom, a što Republika Srpska i zagovara, i da se na bazi toga osigura jedna stabilnost cijele ove regije – izjavio je Šeranić.

Mađarska se neupitno pokazala kao iskreni prijatelj i u fokus i pozicioniranje same regije stavila značajno pitanje prihvatanja stavova Republike Srpske u cijelom okruženju, istakao je gost ATV jutra.

– Mislim da je to vrlo važna politička poruka Orbana koji ne samo u Republici Srpskoj nego bilo gdje da se nađe to jasno i javno govori. I ne samo Orban već i ministri u Vladi Mađarske i svi njegovi saradnici – smatra Šeranić.

Dodao je da je politika koju vodi Orban negdje vrlo bliska politici koju vodi predsjednik Dodik.

– Svakako je značajno da Republika Srpska bez problema može da funkcioniše u Evropskoj uniji. Ovdje se jasno otvorilo pitanje nekoliko segmenata potencijalne saradnje gdje i Republika Srpska i Republika Mađarska imaju interesa. To je energetika, poljoprivreda i turizam – kazao je ministar.

Govoreći o poslovnom forumu koji je održan juče u Banjaluci, Šeranić je rekao da su utisci sa tog foruma izuzetno pozitivni.

– Ovo širi našu saradnju i pokazuje da se ona penje na jedan sljedeći nivo – navodi Šeranić.