Šeranić: Pokretna bolnica biće vlasništvo Vlade Republike Srpske

29
Foto: SRNA

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da će pokretna bolnica, koju je nabavila Vlada za eventualno suzbijanje korona virusa, biti u njenom vlasništvu.

– Vlada će vjerovatno prenijeti to vlasništvo na Republičku upravu civilne zaštite. Namjera je da pokretna bolnica bude korištena za bilo koju vrstu elementarne nepogode ili, ako zatreba, u slučaju da se javi veći broj oboljelih od virusa – rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Kada je riječ o nedavnoj smrti trudnice u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Šeranić je podsjetio da je UKC formirao komisiju koja će od sutra raditi i koja ima rok od 30 dana da ispita sve okolnosti o tome.

– Kada komisija završi svoj posao, javnost će biti obaviještena – rekao je Šeranić.

Govoreći o nedavnom skoku broja zaraženih virusom korona u Srpskoj, on je upozorio da su domovi za stare rizična mjesta, posebno u smislu da se zbog toga poveća broj umrlih, te je pojačana budnost zdravstvenog sistema.

Šeranić je naglasio da je obavezno nošenje zaštitne opreme – maski i rukavica i da je to potrebno zbog ljudi za koje je utvrđeno da bez simptoma mogu prenijeti zarazu, kao i u skladu sa utvrđenih činjenicama da postoje pacijenti koji ne mogu navesti jasne kontakte sa zaraženima.

– Tu idemo sa apekta da smo potencijalno svi zaraženi – rekao je Šeranić.

On je dodao da je važno da tenderi zdravstvenih ustanova Srpske za nabavku zaštitne i druge opreme budu u skladu sa zakonom.