Šeranić: Za nekoliko dana na raspolaganju više od 150.000 doza vakcina

34
Foto: SRNA

Republika Srpska će za nekoliko dana imati na raspolaganju više od 150.000 doza vakcina protiv virusa korona, izjavio je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Šeranić je nakon što je bio na dočeku od 80.000 kineske vakcine Sinofarm u Banjaluci rekao da će broj vakcina do kraja maja, najvjerovatnije, preći 200.000.

– Značajno ćemo ubrzati samu vakcinaciju – rekao je Šeranić i dodao da će time zaštiti stanovništvo i kontrolisati epidemiju, te se vratiti normalnom životu.

Šeranić je rekao da je Republika Srpska ove vakcine nabavila kroz aktivnosti koje je vodila proteklih četiri do pet mjeseci.

– Svako ko misli da je ovo lagan posao, vara se – naveo je Šeranić.

Foto: SRNA

On je istakao da za 15-ak dana stiže i druga doza i zahvalio Ambasadi Kine u BiH i kompaniji „Sinofarm“ za saradnju i podršku, ali i kompaniji BGI koja je donirala 5.000 pi-si-ar testova koje će koristiti u Srpskoj.

Što se tiče vakcine Sputnjik, rekao je da je oko 75.000 doza stiglo u Srpsku, te da postoji najava da će u narednom periodu imati i novih do 100.000 doza.

– Očekujem da se ubrza način isporuke tako da će građani imati mogućnost da i tu vakcinu koriste u Republici Srpskoj – zaključio je Šeranić.