Sijarto: Sreća pa se Zelenski ne pita za NATO

8
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto saopštio je da članstvo Mađarske i NATO-a na sreću ne zavisi od ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

– Prema riječima predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, ponašanje Mađarske je neprihvatljivo za zemlju članicu NATO-a. Ipak, srećom, on o tome ne odlučuje – napisao je Sijarto na Fejsbuku.

Sijarto je naveo da je mađarski narod već platio vanredno visoku cijenu za sukob u Ukrajini, u kojoj su poginuli mnogi zakarpatski Mađari, prenosi „Sputnjik“.

– Ako ta izjava znači – „S poštovanjem zahvaljujem Mađarima za to što su primili više od milion ukrajinskih izbjeglica i pobrinuli se za njih, s poštovanjem zahvaljujem i za pomoć koja nam se stalno pruža, onda „Hvala, možete i dalje da računate na nas“ – napisao je Sijarto.

Zelenski je ranije optužio Mađarsku da podržava Rusiju i izjavio da članica NATO-a „ne smije da savjetuje Ukrajini da li da ide ili da ne ide“ u Alijansu, jer onda više ne može da se naziva njenim saveznikom.

Sijarto je ranije izjavio da Budimpešta neće podržati nijedan suštinski korak Ukrajine ka NATO-u i EU, dok ne budu obnovljena prava zakarpatskih Mađara.