Simić: Priština priprema zakon sličan crnogorskom

18
Foto: Slavko Simić

Poslanik Srpske liste i novi potpredsjednik Skupštine samoproglašenog Kosova i Metohije Slavko Simić izrazio je bojazan da bi Priština mogla da donese zakon o vjerskim zajednicama sličan crnogorskom.

– U Prištini je u pripremi zakon drugačijeg naziva, ali suštinski isti kao crnogorski i tu je u pitanju, možda, otimačina imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC) i svega onoga što je pravoslavno – rekao je Simić za TV „Pink“.

On je istakao da je srpski narod na Kosovu i Metohiji zabrinut zbog donošenja Zakona o vjeroispovijesti u Crnoj Gori koji bi mogao da se prepiše i u južnoj srpskoj pokrajini.

Simić je pozvao vlasti u Crnoj Gori da vode dijalog sa SPC i pokažu da nije na djelu „sinhronizovano otimanje imovine SPC“.

On je poručio da Srpsku listu ne interesuje ko će biti budući premijer, predsjednik parlamenta ili predsjednik u Prištini, već im je u interesu da Albanci poštuju zagarantovana prava srpskog naroda i ono što im po ustavu i zakonima pripada u institucijama.

Simić je upozorio da Albanci na sve moguće načine pokušavaju politički da limitiraju Srpsku listu i oduzmu svako političko institucionalno pravo koje im pripada u prištinskim institucijama.

On je najavio da će predstavnici srpskog naroda na Kosmetu i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić na sutrašnjem sastanku u Beogradu analizirati političku situacija nakon izbora, te razgovarati o situacija u pokrajini, te realizovanim i budućim projektima.