Šinejd O’Konor preminula u 57. godini

16
Foto: Crispin Rodwell/Shutterstock

Irska pevačica Šinejd O’Konor umrla je u 57. godini. Ostaće upamćena po svjetskom hitu „Nothing Compares 2 U“.

Cijenjena muzička umjetnica iz Dablina objavila je 10 studijskih albuma, dok je njena pjesma Nothing Compares 2 U, 1990. godine, proglašena svjetskim singlom broj jedan po Bilbordovom rangiranju.

O’Konorovoj je ranije ove godine uručena nagrada za klasičan irski album na manifestaciji „RTÉ Choice Music Awards“.

Pjevačica je prije dvije godine najavila povlačenje sa muzičke scene.

– Najavljujem svoje penzionisanje. Nema više turneja i rada u izdavačkoj kući. Ostarila sam i umorna sam. Vrijeme je da se zaustavim, do sada sam davala sve od sebe u poslu – napisala je tada Šinejd na Tviteru.

O’Konorova, rođena u Dablinu 8. decembra 1966, dobila je ime po Šinejd de Valera, supruzi irskog predsjednika Eamona de Valere. Šinejd je bila treće od petoro djece, a najpoznatija je javnosti po legendarnoj numeri Nothing Compares 2 U, koju je 1984. godine napisao muzičar Prins.

Iako je nastavila da nastupa pod imenom Šinejd O’Konor, pjevačica je 2018. prešla u islam i promijenila ime u Šuhada Sadakat. Godine 2021. objavila je memoare Sjećanja, dok je prošle godine film o njenom životu režirala Ketrin Ferguson.

Bipolarni poremećaj dijagnostikovan joj je prije petnaestak godina, a u intervjuima je govorila i o drugim mentalnim problemima, posebno o anskioznosti i samoubilačkim mislima, a 2012. godine je otkazala turneju zbog nervnog sloma.

Pjevačica se udavala četiri puta i imala je četvoro djece. Njen sin, Šejn, preminuo je prošle godine iznenada u 18. godini.

U julu 2009. godine, Šinejd je održala koncert u Beogradu.

Šest pjesama koje su obilježile karijeru Šinejd O‘Konor

Irska kantautorka Šinejd O‘Konor zbunjivala je javnost od momenta kada je u drugoj polovini osamdesetih zakoračila na muzičku scenu. Njen izgled, pjevanje, kontroverzni postupci, pisma upućena mlađim koleginicama, bili su za neke šokantni, za druge dokazi vrhunske kreativnosti. Ovo je šest pjesama koje su obilježile karijeru neobične pjevačice iz Dablina.

Šinejd O‘Konor, koja je preminula u 57. godini, prvim studijskim albumom predstavila se svijetu 1987. godine. The Lion and the Cobra nalazi se na listi najboljih albuma te decenije, a jedna od numera koja je tu poziciju obezbjedila je Mandinka, pjesma o afričkom plemenu istog imena.

„Ćelava pjevačica“, kako su često nazivali Šinejd, nastavila je i na drugom studijskom albumu I Do Not Want What I Haven’t Got da preispituje pitanja patriotizma, seksualnosti, katolicizma, društva. Među pop numerama izdvaja se rok kritika društvene opresije The Emperor’s New Clothes.

Na pomen hita Don‘t Cry For Me Argentina prva asocijacija je jedna druga pjevačica. Međutim, lakoća sa kojom je Šinejd izvela kompoziciju Edrua Lojda Vebera, a naročito emocije kojima je obojila, za mnoge su razlozi da ovu verziju pjesme ocijene kao najbolju do sada.

You Made Me the Thief of Your Heart je pjesma koju su napisali Bono, Gevin Frajdej i Moris Sizer za film U ime oca iz 1993. godine, sa Danijelom Dej-Luisom i Emom Tompsonu glavnim ulogama. Numera se ne nalazi na studijskim albumima O‘Konorove, ali je objavljena u okviru kompilacije njenih najvećih hitova So Far… The Best Of, iz 1997. godine.

I’m Not Bossy, I’m the Boss je deseti i posljednji studijski album Šinejd O‘Konor, objavljen 11. avgusta 2014. Nominovan je za najbolji album na dodjeli nagrada Meteor Choice Music Prize. Poruku koja je najdalje stigla, poslala je pjesma How About I Be Me.

I na kraju, nemoguće je posmatrati karijeru irske kantautorke a ne pomenuti pjesmu Nothing Compares 2 U jer je zahvaljujući njoj stekla svjetsku slavu i posebno mjesto na muzičkoj sceni. Šinejd O‘Konor ostaće upamćena po ovom hitu koji je za nju napisao Prins. Pjesma je posveta pevjačicinoj majci koja je poginula u 46. godini.