Situacija u SAD natjerala i Džordana da se oglasi

12
Foto: Majkl Džordan

Vjerovatno i najbolji košarkaš svih vremena Majkl Džordan oglasio se povodom smrti Džordža Flojda, govoreći o rasizmu i problemima u SAD.

“Em-Džej”, koji se veoma rijetko oglašava na političke teme, izdao je saopštenje preko kluba Šarlot hornetsa, čiji je vlasnik.

– Duboko sam tužan, povrijeđen i ljut. Vidim i saosjećam bol, frustraciju i bijes svih vas. Podržavam i stojim uz one koji se protive rasizmu i nasilju prema ljudima različitih boja u ovoj zemlji. Previše smo trpjeli – navodi Džordan u saopštenju.

– Nemam odgovore, ali naš zajednički glas pokazuje snagu i ostali ga ne mogu podeliti. Moramo slušati jedni druge, pokazati empatiju i saosećanje i nikada ne okretati leđa bezosjećajnoj brutalnosti. Moramo da nastavimo sa mirnim delima protiv nepravde i zahtevati odgovornost. Naš ujedinjeni glas mora napraviti pritisak na lidere da promjene zakone, jer u suprotnom, moramo ga iskoristiti za promjenu sistema. Svako od nas mora biti dio rješenja i moramo raditi zajedno, kako bismo osigurali pravdu za sve – dodaje se u saopštenju.

– Moje srce je uz porodicu Džordža Flojda i nebrojanih onih čiji životi su brutalno i bezosjećajno oduzeti putem nepravde i rasizma” – zaključuje Džordan.

Šestostruki osvajač NBA lige često je bio kritikovan zbog toga što ne koristi veličinu njegovog imena i uticaja na ljude, pogotovo u SAd, u svrhe veće od košarke.

Širom SAD odvijaju se demonstracije povodom ubistva Džordža Flojda.