Šmit u Repubici Srpskoj vidi najveću prepreku napretku

6
Foto: Screenshot

Kristijan Šmit rekao je danas na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku da BiH mora ući u EU, ali kada ispuni sve standarde, te pozvao lideri BiH ostanu uključeni u proces pomirenja i da izbjegnu kontraproduktivnu retoriku i akcije.

Šmit je, tokom obraćanja kojem ne prisustvuje srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao ni predstavnici Rusije i Kine, pozvao sve lidere u BiH da rade zajedno na ustavnim reformama s ciljem poboljšanja ljudskih prava.

On je ocijenio je u BiH tri decenije nakon rata postignut značajan napredak, ali da postoje prepreke od kojih je, kako smatra, Republika Srpska „najveća“.

„Preusmjeravanje, suspenzija ili uslovljavanje finansiranja su alati koje međunarodni partneri imaju pri ruci da odgovore na secesionističku politiku Republike Srpske, rekao je Šmit, podnoseći izvještaj Savjetu bezbjednosti UN o stanju u BiH od 16. oktobra 2022. do 15. aprila ove godine.

Šmit je podsjetio na sporno pitanje imovine u BiH i odbijanje Republike Srpske da prizna odluke Ustavnog suda po tom pitanju.

On je u izvještaju pozvao Savjet bezbjednosti da, kako se navodi „ozbiljno shvati secesionističke prijetnje /predsjednika Republike Srpske/ Milorada Dodika“, čija retorika predstavlja „prijetnju miru i stabilnosti u zemlji, a potencijalno i širem regionu“.

Šmit je istakao da je „jasna posvećenost BiH putu ka EU posebno relevantna kada se gazi međunarodno pravo i narušava suverenitet i teritorijalni integritet nezavisnih država u Evropi“, ističući da je Dodik „pokazao simpatije prema ulozi Rusije u ratu u Ukrajini“.

„Suverenitet i teritorijalni integritet BiH nisu pitanja o kojima se može pregovarati“, rekao je on.

On je zahvalio Srbiji i Hrvatskoj za stavu o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović napistila je zasjedanje Savjeta bezbjednosti UN tokom obraćanja Šmita jer nije verifikovan u tom savjetu, nastavlja sa pravljenjem eksperimenta od BiH, stavljajući se iznad demokratski izabranih institucija, za šta mu Dejtonski sporazum nije dao mandat.

Cvijanovićeva boravi u Njujorku, gdje će se danas obratiti u Savjetu bezbjednosti UN tokom debate o BiH.