SNSD: Republika Srpska potvrđena u Dejtonu kao državotvorni entitet

43
Foto: SNSD

Bosna i Hercegovina nije postala država kada je suprotno volji srpskog naroda proglasila nezavisnost 1992. godine, niti je to uspjela postati u proteklih 25 godina nakon zaključenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopšteno je danas iz SNSD-a.

Iz SNSD-a navode da je Republika Srpska kao država srpskog naroda i svih drugih naroda koji u njoj žive, dobila potvrdu Dejtonskim sporazumom kao državotvorni entitet, zadržavši najveći dio svojih državnih nadležnosti.

– Treba podsjetiti na riječi Ričarda Holbruka koji je, ubjeđujući Aliju Izetbegovića da prihvati ime Republike Srpske, rekao „ne vjerujemo da ime Republika Srpska znači mnogo sve dok dobijate sve drugo – međunarodno priznanje, definisane granice, prihvatanje vašeg legalnog statusa. Ništa od ovoga ranije niste imali“. Holbruk je u Dejtonu još rekao „da postoje dva entiteta i da samo možemo praviti koncept Ustava BiH izvlačeći iz dva entiteta, onaj sadržaj koji će omogućiti da se sačuva država, da koliko-toliko bude funkcionalna i stabilna“ – navodi se da u saopštenju.

Iz SNSD-a ističu da je očigledno da je Dejtonskim sporazumom dato i previše Bosni i Hercegovini, a pogotovo neustavnim prenosom nadležnosti na nivo BiH.

– Nezavršeni rat koji vodi SDA i njen lider Bakir Izetbegović, neumjerenim zahtjevima za centralizacijom i unitarizacijom, godinama je potpomagan pristrasnim i antidejtonskim djelovanjem OHR-a i dijela međunarodne zajednice. To je BiH udaljilo od Dejtonskog sporazuma, vodeći je ka nepovratnom putu raspada, prvo faktičkog, a kasnije i formalnog – zaključeno je u saopštenju.