Šolc: Nema obnavljanja sporazuma sa Teheranom

3
Foto: Stefanie Loos

Njemački kancelar Olaf Šolc odbacio je danas mogućnost obnavljanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu sa Teheranom u skorije vrijeme.

Šolc je ovu procjenu iznio tokom posjete izraelskog premijera Jaira Lapida, koji je rekao da Izrael predstavlja „kredibilnu vojnu prijetnju“ zalažući se za jačanje pritiska na Teheran.

Lapid ulaže diplomatski napor da ubijedi zapadne sile da odbace sporazum sa starim suparnikom jevrejske države. Izrael se odavno protiv sporazumu iz 2015. godine o ublažavanju nuklearnih ambicija Irana.

Sporazum se ne primjenjuje od 2018. godine, kada je tadašnji američki predsjednik Donald Tramp povukao svoju zemlju iz ovog pakta.

Šolc je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lapidom u Berlinu rekao da žali zbog toga što „Iran još nije dao pozitivan odgovor na prijedloge“ Evropljana.

– Sada nema razloga da Iran ne pristane na ove prijedloge. Ali, moramo uzeti u obzir činjenicu da se to ne dešava i da se sigurno neće desiti u bliskoj budućnosti – rekao je njemački kancelar.

Lapid je izjavio da je „vrijeme da se krene dalje poslije propalih pregovora sa Iranom“ i da se na taj način neće postići cilj da Iran ne dobije nuklearno oružje.