„Špigl“ predviđa kolaps globalnog trgovinskog sistema u narednim danima

57
Foto: Lorenzo Cafaro/Pixabay

Apelacioni organ Svjetske trgovinske organizacije će u srijedu prestati da funkcioniše, uslijed čega će pasti cijeli sistem Svjetske trgovinske organizacije, piše ugledni nedeljnik Špigl.

Pravila trgovine će de-fakto prestati da važe.

Predstojeći krah globalnog trgovinskog sistema njemački list povezuje sa politikom američkog predsjednika Donalda Trampa.

Već dvije godine SAD blokiraju proces izbora novih članova Apelacionog tijela Svjetske trgovinske organizacije, piše autor teksta.

U Apelacionom tijelu organizacije postoji sedam mjesta, od kojih su samo tri popunjena. U utorak se dvojici od trojice sudija završava mandat.

– Apelacionom tijelu će time doći kraj, a zajedno s njim i glavnom nadzornom organu svjetske trgovine – konstatuje list.

U Briselu smatraju da Donald Tramp očekuje da, u svijetu bez Svjetske trgovinske organizacije, dobije povoljnije uslove za SAD.

Čim bude rad Apelacionog organa paralizovan, Svjetska trgovinska organizacija će biti paralizovana i svjetska trgovina se može vratiti „pravu jačeg“ i EU se „već naoružava za takav slučaj“, zaključuje Špigl.