Špirić: Srpsku neće odbraniti Šarović i Trivićeva, nego srpsko jedinstvo

1
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić poručio je da se Republika Srpska brani srpskim jedinstvom, a ne Mirkom Šarovićem (SDS), ni Jelenom Trivić (PDP), kako njih dvoje poručuju sa raznih skupova.

On je naglasio da Dejtonski sporazum podario mehanizme kojima se brani srpski nacionalni interes u Sarajevu.

– Samo srpskim jedinstvom možemo obezbijediti nezamjenjiv uticaj Republike Srpske na sve političke tokove u BiH, što je bila osnovna premisa srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i nas iz SNSD-a, a ne obrnuto, da političko Sarajevo kreira političke procese u Republici Srpskoj – izjavio Srni je Špirić.

Nažalost, ističe on, u većini slučajeva kada su Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović insistirali da se dođe do prijeko potrebnog srpskog jedinstva, ta mjesta, gdje je trebalo da sjede Šarović i Trivićeva, bila su prazna.

Špirić pojašnjava da su ta prazna mjesta oni koji Republiku Srpsku ne doživljavaju dobronamjerno shvatili kao pukotinu kroz koju mogu da realizuju programsku ideju SDA – BiH bez entiteta.

– Za tu ideju PDP kojem pripada Trivićeva na posljednjem kongresu SDA nagrađen je velikim aplauzom – navodi Špirić, koji je i visoki funkcioner SNSD-a.

Prema njegovim riječima, oni što poručuju „doviđenja Bakire“ (Izetbegović, lider SDA), ne shvataju da su Bakir i Denis (Bećirović iz SDP-a, koji je kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH) dvije strane iste medalje koja se zove „BiH bez entiteta“.

– Zato, poručujem i upozoravam, nije vrijeme za politički avanturizam, nemamo pravo na to, a oni koji nisu po volji političkog Sarajeva najbolje su rješenje za Republiku Srpsku i na predstojećim opštim izborima – kaže Špirić.