Srbija i Republika Srpska u Rači obilježile 25 godina od „Oluje“

34
Foto: buducnostsrbijeav/Instagram

U Rači je obilježen Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“.

21:00 – Srećan sam i ponosan da je gotovo cjelokupan srpski narod razumio značaj te ideje. Ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni ne možemo ništa. Bili bismo mnogo slabi, baš kao što smo bili te 1995. godine – rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

20:25 – Djeca koja su poginula su nas zavjetovala da ne smijemo dozvoliti da se takvo nešto nikad ne smije ponoviti bilo kojem srpskom djetetu, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“.

Foto: buducnostsrbijeav/Instagram

20:15 – Intonirane su himne Republike Srpske Moja Republika i Srbije Bože pravde. Uslijedio je prigodan umjetnički program.

20:10 – Nakon polaganja vijenaca, Dodik i Vučić odali su počast žrtvama minutom ćutanja, tokom kojeg su se čuo zvuk zvona za upokojene.

Foto: buducnostsrbijeav/Instagram

20:05 – Otkrivena je spomen ploča na mostu u Rači i položeni su vijenci.

Na spomen-ploči, koja je prvo obilježje stradalim Srbima tokom „Oluje“, piše:

Ovaj most je nemili svedok užasa i patnje srpskog naroda. Spasavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju našli su nadu, utočište i spas.

20:00 – Ovo je najtragičiji događaj u našoj istoriji, a Hrvati ga slave kao svoj najveći dan u istoriji, poručio je patrijarh srpski Irinej na obillježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u „Oluji“.

Foto: buducnostsrbijeav/Instagram

19:50 – Pomenom stradalim Srbima koji je služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej u Sremskoj Rači je počela ceremonija posvećena sjećanju na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj zločina.

Na mostu u Sremskoj Rači pomen stradalima uz patrijarha služilo je i sveštenstvo SPC.

Foto: buducnostsrbijeav/Instagram

19:39 – Patrijarh srpski Iriej služi parastos. Biće otkrivena spomen-ploča i položeni vijenci.

19:35 – Na mostu u Sremskoj Rači sreli su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik predsjednica Srpske Željka Cvijanović i premijerka Srbije Ana Brnabić. Dočekao ih je patrijarh srpski Irinej.

19:07 – Sudbina 1.998 Srba, nestalih na području Hrvatske i dalje je nepoznata. U Hrvatskoj postoji više od 30 masovnih grobnica, ali ne postoji način da se Hrvatska primora da izvrši eshumaciju, kažu članovi porodica nestalih na 25 godišnjicu progona iz Hrvatske. Namjera Hrvatske je, kažu, da odugovlači dok se zločini ne zaborave.

Foto: RTRS