Srbija je u finalu Svjetskog prvenstva!

8
Foto: FIBA

Košarkaši Srbije plasirali su se u finale Mundobasketa poslije pobjede nad Kanadom 95:86. Pešićevi „orlovi“ imali prednost tokom čitavog meča, odigrali maestralno na oba kraja terena i došli u priliku da se u nedjelju bore za svjetsko zlato. U drugom polufinalu sastaju se SAD i Njemačka (14.40).

„Orlovi“ su dominirali tokom svih 40 minuta, čvrstom odbranom zaustavili najbolje kanadske napadače, a u napadu tukli iz svih oružja.

Slično kao u četvrtfinalu protiv Litvanije, Srbija je do velikog broja poena došla iz tranzicije, ali i zahvaljujući dobroj selekciji šuta.

Bogdanović je napadački pokrenuo srpsku ekipu, dok je timska odbrana na Šeju Gildžus-Aleksanderu zaustavila najboljeg kanadskog košarkaša na samo 5 poena u prvom poluvremenu.

Kanađani su pokušali grubom, često i prljavom igrom da isprovociraju srpske igrače, ali su isprovocirali odličan šut iz igre, kojim su „orlovi“ na sredini utakmice stekli 13 poena prednosti.

Česti su bili prigovori kanadske klupe, ali se Srbija na to nije osvrtala, već igrala svoju igru i održavala prednost čak i u trenucima kada je djelovalo da je Kanada u naletu.

Bogdanović je odigrao kapitenski, ubacio je 23 poena, Milutinov je ostvario novi dabl-dabl sa 16 poena i 10 skokova, dok je veliko iznenađenje za Kanađane bio Ognjen Dobrić koji je takođe ubacio 16 poena.

Gudurić je meč završio sa 12, ali sa nekoliko koševa u bitnim trenucima, dok je Avramović pored senzacionalne odbrane na Gildžus-Aleksanderu uspio da postigne i 10 poena.

Najbolji kanadski košarkaš na kraju je stigao do 15 poena, a od njega su efikasniji bili Ar-Džej beret sa 23 i Dilon Bruks sa 16.

Srpski košarkaši su poslije 2014. godine ponovo u finalu Svjetskog prvenstva i sada sa kokicama u rukama očekuju drugi polufinalni duel u kojem se sastaju SAD i Njemačka.

Finalni meč na programu je u nedjelju u 14.40 časova.