Srbija nadigrala Litvaniju na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

15
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Reprezentacija Srbije savladala je Litvaniju sa 2:0 (1:0) u meču prvog kola Grupe J Kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. U drugom kolu u ponedjeljak Srbija gostuje Crnoj Gori u Podgorici.

Naizgled sa pola snage Srbija je slomila otpor solidnih Litvanaca. Igra sa dva špica Mitrović – Vlahović donijela je dodatnu agresivnost srpske ekipe u napadu i muke za odbranu rivala. Srbija je držala sve konce igre u svojim rukama. Rival je stvorio nekoliko prilika, ali ih nije realizovao. Za Srbiju je debitovao Lazar Samardžić.

Nakon početnog odmeravanja snaga, Srbija je preuzela inicijativu. Ređali su se napadi srpske selekcije po bokovima, uglavnom preko lijeve strane. Upotrebljive centaršuteve slao je Kostić, iz kojih su se stvarale prilike pred golom rivala.

Nakon nekoliko propuštenih šansi Srbija je u 16. minutu došla do prednosti. Kostić je primio loptu na lijevoj strani, ušao je u šesnaeserac blizu gol-aut linije. Uputio je povratnu ka Tadiću koji se nalazio po sredini gola i sa oko10-11 metara preciznim udarcem poslao loptu mrežu.

Nisu se srpski reprezentativci zadovoljili ostvarenim. Nastavili su u istom ritmu i konstantno su pritiskali gol rivala, koji nikako nije uspijevao da prenese loptu na polovinu Srbije.

Svoje šanse popustili su Mitrović i Vlahović, tačnije njihovi pokušaji su bili za malo neprecizni.

Jedinu šansu rival je imao sredinom prvog dijela igre, ali je iz izgledne prilike sa oko deset metara od gola Paulauskas prebacio gol Srbije.

Srbija je nastavila u istom ritmu stvoreno je još nekoliko prilika pred golom Litvanije, ali do odlaska na odmor nije bilo promjene rezultata.

Litvanci su bili nešto agresivniji na startu drugog dijela igre. Stvorili su i jednu stopototnu šansu, ali Vanja Milinković-Savić uspio da odbrani udarac Jankauskasa u situaciji jedan na jedan.

Samo dva minuta kasnije u 53. Srbija je udvostručila prednost. Mitrović je uposlio Tadića u kaznenom prostoru, ovaj je dugo tražio priliku da uposli nekog od saigrača. Uspio je u namjeri i na srednini šesnaesterca pronašao Vlahovića koji pogađa gol Litvanije.

Od 72. minuta na teren je umjesto svog idola Dušana Tadića ušao debitant Lazar Samardžić.

U nastavku srpski igrači su umirili tempo igre. Stvoreno je još nekoliko prilika pred oba gola, ali nije bilo promjene rezultata.

Na kraju pobjeda Srbije od 2:0.

U ponedjeljak srpska selekcija u meču grugog kola igra protiv Crne Gore u Podgorici.