Srbija u finalu „Pjesme Evrovizije“

9
Foto: EBU/Thomas Hanses

Predstavnice Srbije, grupa „Hurricane“, ušle su u finale „Pjesme Evrovizije“. Poslije večerašnjeg polufinala poznati su svi finalisti najvećeg muzičkog spektakla u Evropi.

Osim Srbije, u finale su se iz večerašnje takmičarske večeri plasirali predstavnici Albanije, Bugarske, Moldavije, Portugala, Islanda, San Marina, Švajcarske, Grčke i Finske.

U subotu se održava finale takmičenja u kojem će nastupiti predstavnici 26 zemalja. Srbija nastupa 8. po redu.

U prvoj polufinalnoj večeri prije dva dana prolaz su obezbijedili predstavnici Norveške, Izraela, Rusije, Azerbejdžana, Malte, Litvanije, Kipra, Švedske, Belgije i Ukrajine.

Ovogodišnja Evrovizija održava se pod sloganom „Otvori se“, sa idejom da se ljudi otvore jedni pred drugima, ali i prema različitostima koje ih krase.

Vlada Holandije odobrila je da se takmičenje održi uz ograničen broj gledalaca i strogo poštovanje mjera, da bi se osigurala zdravstvena sigurnost fanova, takmičara, timova, novinara, organizatora.

Zahvaljujući pobjedi Dankana Lorensa 2019. godine u Tel Avivu, Holandija je postala domaćin Pjesme Evrovizije 2020. godine, ali je događaj prošle godine otkazan zbog pandemije korona virusa.