Srpski narod nastaviće da bude bedem u odbrani istine i istorijskog nasljeđa

13
Foto: @Vlada_Srpske/X

Srpski narod uvijek je bio i nastaviće da bude bedem u odbrani istine i istorijskog nasljeđa, istaknuto je na centralnoj manifestaciji „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“ koja je održana na Trgu Republike u Beogradu.

Živimo u vremenu u kome su česti pokušaji se žrtva predstavlja kao dželat, a dželat kao žrtva, u kome se istorija briše, a zatim lažna piše, u kojoj se uzdižu nečovještvo i svirepost a ponižava plemenitost i čovjekoljublje, poručeno je sa ovog skupa.

Zato, kako je istaknuto, biti Srbin ne znači biti kriv i nositi teret osude, već nositi teret i slavu borbe za slobodu i pravdu.

Srpski narod je jedinstvo uvijek pokazivao u najtežim istorijskim trenucima.

U okviru centralne manifestacije na Trgu Republike, gdje je pripremljen kulturno-umjetnički program, 2.500 folkloraša iz Srbije i Republike Srpske odigralo je srpsko kolo Moravac.

Nikada prije taj broj fokloraša u Srbiji nije igrao srpsko kolo, koje se nalazi na listi nematerijalne baštine Uneska.

Program je počeo recitovanjem Zdravice srpskom narodu Ljubivoja Ršumovića.

Ranije danas spletom igara srpskog Folklora, u okviru sabora predstavilo se 30 kulturno-umjetničkih društava iz Srbije na platou na Kalemegdanu.

Na drugom kraju centra Beograda danas u podne spletom igara srpskog folklora, u okviru sabora predstavila su se kulturno-umjetnička društva iz Republike Srpske ispred Skupštine grada Beograda.

Na kraju skupa srpski migovi su preletjeli Trg Republike.

Centralnoj manifestaciji prisustvovali su predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, predsjednici skupština i vlada Srpske i Srbije, ministri u dvije vlade, predstavnici Srba iz regiona i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.