Stanivukovićev otac i njegovi prijatelji kupuju banjalučku špediciju

141
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dragan Stanivuković, otac narodnog poslanika iz PDP-a Draška Stanivukovića, i njegovi prijatelji Bojan Roguljić, sin biznismena Slavka Roguljića, i Anđelko Šobot, te „Mikrofin osiguranje“ objavili su javnu ponudu za preuzimanje preostalog dijela akcija špediterskog preduzeća “Meridian” Banjaluka, i spremni su platiti 0,62 KM po jednoj akciji, potvrđeno je portalu “Banjaluka.net”.

Kako je navedeno u ponudi, Stanivuković, Šobot, Roguljić i “Mikrofin osiguranje” djeluju zajednički i na taj način posjeduju 5.591.673 akcija „Meridiana”, što predstavlja 5.591.673 glasa u skupštini „Meridiana” ili 71,3 % od ukupnog broja glasova.

– Ova ponuda daje se svim akcionarima Akcionarskog društva Meridian Banjaluka, koji su vlasnici akcija koje daju pravo glasa u skupštini Emitenta. Ponudilac se obavezuje da će kupiti svaku akciju koja daje pravo glasa u skupštini Emitenta, pod propisanim uslovima i uslovima utvrđenim u ovoj ponudi. Za svaku akciju koja je predmet ove ponude ponudilac se obavezuje da će platiti cijenu od 0,62 KM. Prosječna ponderisana cijena akcija na berzi u posljednjih šest mjeseci prije objavljivanje ponude za preuzimanje, iznosi 0,6003KM – navedeno je u ovoj javnoj ponudi.

Kako je navedeno, akcionar „Meridiana” koji želi da prihvati ovu ponudu dužan je da akcije koje su predmet ove ponude deponuje kod depozitara, do isteka roka važenja ponude. Prema tom dokumentu, ciljevi ove grupe ponudilaca i njegove namjere u vezi sa društvom koje preuzima, u slučaju uspjeha javne ponude, su usmjereni na unapređenje poslovanja, kao i rast i razvoj društva.

– Ponudilac ima za cilj da svojim aktivnim učešćem doprinese realizaciji postojećih poslovnih planova društva „Meridian”, te daljem razvoju, unapređenju i modernizaciji poslovanja. Ponudilac ne planira promjenu mjesta obavljanja djelatnosti društva koje se preuzima, dok će broj zaposlenih biti u skladu sa budućim potrebama društva – navedeno je u ovoj ponudi.

Inače, iz ove grupe ponudilaca najveći broj akcija ima Anđelko Šobot (28,17) odsto, zatim Mikrofin osiguranje (23,97%), Dragan Stanivuković (13,24 %) i Bojan Roguljić (5,90 %). Pored njih, među najvećim akcionarima je i Penzijski rezervni fond (PREF) RS sa udjelom od 7,72 odsto, Goran Knežević koji ima 5,92 odsto akcija, Fond za restituciju RS koji ima 4,59 odsto akcija društva, Nenad Janjić koji posjeduje 2,00 odsto akcija.