Dvoje ranjenih u kritičnom stanju, učenici beogradskih škola odaju poštu stradalim vršnjacima

11
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Osam učenika i radnik obezbjeđenja stradali su u pucnjavi u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru. Šest đaka i nastavnica se sa prostrelnim ranama nalaze u Urgentnom centru, odnosno na klinici u Tiršovoj. Malolјetni napadač i njegovi roditelji su privedeni. Toksikološki nalaz dječaka koji je pucao je negativan, pokazala je analiza na VMA. Građani se u velikom broju i danas okupljaju ispred škole, pale svijeće i polažu cvijeće.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Veliki broj učenika odaje poštu stradalim vršnjacima

Kako javlja reporterka RTS-a sa lica mjesta, nepregledne kolone đaka dolaze ispred škola kako bi odali počast stradalima. Dolaze organizovano đaci iz svih dijelova Beograda, a predvode ih nastavnici i direktori.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

U nekim školama sutra će biti organizovana podrška, govoriće se o pravim vrijednostima, odnosima u porodici i među prijateljima, ostavljati poruke za stradale i međusobne poruke mira o poštavnja i donijeti ih sutra ispred škole, rekli su učenici i nastavnici ispred škole „Vladislav Ribnikar“.


K. K. smјešten na Kliniku za neurologiju i psihijatriju

K. K. (13), dječak koji je juče pucao, nalazi se u Klinici za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu u dr Subotića, rekla je za Tanjug advokatica porodice, Irina Borović.

Prema njenim riječima, sa njim je nakon ponoći razgovor obavio konzilijum ljekara, a dalji pregledi nastaviće se u narednim danima.

Kako je još potvrđeno Tanjugu, dječakov otac, kome je određeno zadržavanje od 48 sati, sutra u 10 časova bi trebalo da se pojavi pred Višim javnim tužilaštvom.


Negativan toksikološki nalaz dječaka koji je pucao

Rezultat toksikološkog nalaza dječaka K. K. (13) koji je u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar“ ubio devet i ranio sedam osoba, negativan je, rekla je za Tanjug advokat Irina Borović.

Sinoć je odrađen toksikološki nalaz na VMA kako bi se utvrdilo da li je dječak bio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci kada je počinio ubistva.


Direktori KCS-a i Tiršove o stanju povrijeđenih

Direktor KCS-a dr Milika Ašanin rekao je da je troje od četvoro ranjenih koji su Urgentnom centru sasvim dobro, da su budni i da sa njima ljekari razgovaraju. Riječ je o dvoje učenika i nastavnici.

– Što se tiče četvrtog pacijenta, on je došao sa teškim, kompleksnim, prostrelnim povredama grudnog koša, vrata i kičme, imao je dvije operacije. On je bolje, budan je, ali moramo biti jako oprezni i kvalifikovati da je stanje kritično. Danas ćemo imati serije kontrolnih pregleda i snimaka da vidimo efekte operacija – rekao je dr Ašanin.

Direktor Tiršove dr Siniša Dučić rekao je da su dva dječaka sa prostrelnim ranama nogu koja su smještena u tu kliniku stabilno, dok je djevojčica koja je operisana kao hitna sa povredom glave vitalno ugrožena i u kritičnom je stanju.

– Ljekari rade sve da je održe u životu, ali je jako teško opšte stanje i vitalno je ugrožena. Zasad nisu planirane nove operacije – rekao je dr Dučić.


Patrijarh pozvao građane na pomen stradalima

Patrijarh srpski Porfirije pozvao je pravoslavne žitelje Beograda da se na pomenu koji će biti služen u svim prestoničkim hramovima večeras pomole za žrtve pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru.


Veliki broj građana dao krv, i danas red ispred Instituta za transfuziju

Veliki broj građana i ovog jutra strpljivo čeka red na Institutu za transfuziju kako bi dali krv.

Mirjana Knežević iz Instituta kaže da su juče imali dovoljno rezervi da odmah odreaguju i u KCS i Tiršovu pošalju sve što je neophodno.

– Juče je 479 sugrađana ovde dalo krv, 689 jedinica krvi je ukupno sakupljeno, od jutros je sigurno već 100 ljudi koji čekaju. Krv treba svaki dan i bilo bi dobro da mogu i za narednu nedjelju da odlože kada će sigurno krv biti potrebna – rekla je Mirjana Knežević.

Napominje da ne mogu odmah sve jedinice da se potroše, jer je potrebno vreme da se krv testira, a određene komponente imaju rok trajanja.

– Zato je važno da se ne daje krv samo juče, danas i sutra, već da redovno dajemo krv – zaključila je Mirjana Knežević.


U 8.40 stigao je prvi poziv policiji iz škole „Vladislav Ribnikar“ od zamjenice direktora Ivanke Jovanović – dijete je ušlo u školu sa vatrenim oružjem i nasumično pucalo.

Dva minuta kasnije uslijedio je i drugi poziv, od dječaka K. K. Prijavio je da je pucao u više njih. Sedam djevojčica i jedan dječak, kao i radnik obezbjeđenja su stradali.

Rekonstrukciju događaja iznijela je policija na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

– Djete K. K. u dužem vremenskom periodu planirao je izvršenje ovog krivičnog djela. Motiv nije utvrđen. Počinilac je odmah po dolasku u školu izvadio pištolj i pucao u radnika obezbjeđenja D. V., nakon čega se okrenuo ka djeci i A. B. koja je bila dežurna i ničim kriva sjedela za stolom. B. A. je takođe stajala pored stola, S. N. koja je bila pored klavira, pucao je prema njima i lišio ih života. Zatim je nastavio hodnikom ka učionici istorije, gdje je usput zamijenio okvir, ušao je u učionicu i odmah sa vrata pucao ka učiteljici i ostalim učenicima. Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, gdje vadi okvir iz oružja, poziva policiju i nakon toga ga lišavamo slobode – ispričao je načelnik beogradske policije Veselin Milić.

Dalji trag u istrazi policije je i, kako saopštavaju, spisak djece koji su pronašli kod osumnjičenog. Izneli su i plan škole na kojem je utvrdio prioritetne mete i na koji način da uđe u odjeljenje.

– Sam je radio plan ulaza u školu i izlaza iz škole, koji je nađen na njegovom radnom stolu i kako je sam rekao, odredio je prioritetne mete. Skica malo izgleda kao iz neke video-igrice ili horor filma, što ukazuje da je detaljno i po razredima škole planirao kako da uđe u koju učionicu i kako koje djete da likvidira, i u kom broju – naveo je Milić.

U međuvremenu, otac trinaestogodišnjaka je uhapšen. Po nalogu Tužilaštva određeno mu je zadržavanje od 48 časova. Zbog osnovane sumnje da je izvršio teško krivično djelo protiv opšte sigurnosti biće priveden dežurnom tužiocu VJT. Za oba pištolja koja su pronađena na licu mjesta otac je imao dozvole i bile su, prema informacijama policije, u sefu pod šifrom. Privedena je i majka.

Pošto K. K. nije napunio 14 godina, prema važećem zakonu ne može krivično da odgovara.

Na konferenciji za medije predsjednik Vučić je predložio da se taj zakon promijeni i da se granica za krivičnu odgovornost spusti sa 14 na 12 godina. Predložio je još devet mjera.

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je u cilju podrške porodicama stradalih, nastavnicima i učenicima kojima je potrebna psihološka pomoć i podrška, otvorio dvije telefonske linije: 063 868-17-57 i 063 868-22-17.

Građani polažu cvijeće i pale svijeće ispred škole, kao i na Cvetnom trgu i u drugim gradovima u Srbiji.