Stanković promovisan u Zvezdi: Boriću se kao lav!

17
Foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

Na stadionu „Rajko Mitić“ promovisan je novi trener šampiona Srbije, Dejan Stanković.

On će na klupi naslijditi Vladana Milojevića koji je riješio da se poslije osvojenog prvog mjesta na polusezoni povuče iako mu je ugovor važio do ljeta 2020.

Stanković do sada nije bio u ulozi glavnog trenera, radio je kao pomoćni trener u štabu Andree Stramaćonija u Udinezeu, što znači da će mu ovo biti prvenac.

On i Stamaćoni su takođe zajedno sarađivali u Interu.

U Zvezdi je kao igrač proveo četiri godine, od 1994. do 1998. godine, a profesionalnu karijeru završio je 2013. godine u dresu Intera.

Novirarima se prvo obratio Zvezdan Terzić.

– Veliki igrač, veliki čovjek i nadam se veliki trener. Prije pet godina je završio karijeru i od tada je krenuo da se edukuje. Ja sam se prijatno iznenadio kada sam poslije prvog razgovora vidio koliku želju ima da dođe u Zvezdu. Mislim da će donijeti strast i energiju – rekao je u uvodnoj riječi Zvezdan Terzić.

Pošto je Dejanu dobrodošlicu poželio i sportski direktor Mitar Mrkela, Stanković je počeo izlaganje.

– Zahvalio bih se klubu, legendama, navijačima što sam ponovo ovdje. Zvezda me je prije mnogo godina poslala u misiju da se vratim u Zvezdu. Bavio sam se 20 godina fudbalom i nikada nisam vidio da jedan trener s osmjehom dočekuje drugog. Kažete nemam iskustva u fudbalu, ja sam za ta dva sata dobio toliko iskustva od Milojevića i hvala mu još jednom. Hvala Miloje, hvala što si mi utabao stazu. Otišao si kao veliki gospodin, dao si mi šansu da sa svima vama napravim nešto veliko. Obećavam da ću se kao lav boriti – rekao je Stanković.

On je potom otkrio ko će biti njegovi saradnici u stručnom štabu.

– Okupio sam gladne ljude, da sa ogromnom željom vodimo Zvezdu do visina, tamo gdje je Milojević ostavio. Sa mnom će raditi Nebojša Milošević, Dušan Gašić i Nenad Milijaš – rekao je Stanković.

Novi trener crveno-bijelih je rekao da je kao Srbin, poput Mihajlovića, proteklih par decenija bio na misiji u Italiji i da se sada vratio u svoj omiljeni klub, te da je imao svoje razloge što ranije nije počeo da se bavi trenerskim poslom.

– Ja sam odrastao u Zvezdi, znam tu težinu… Sigurno će biti dosta emocija, ali ćemo pokušati da ih stavimo sa strane. Što manje bude emocija, ja ću trezvenije voditi ekipu. Znam kako sam se osjećao sa 16 godina kada sam debitovao protiv Zvezdana Terzića na Karaburmi. Biće prostora za mlade igrače, ima mnogo kvaliteta i sigurno će biti prostora – dodao je Stanković.

On je takođe rekao da će od svojih trenera i saradnika Svena Gorana Eriksona, Roberta Manćinija, Žozea Murinja i Siniše Mihajlovića u igru Crvene zvezde integrisati najbolje karakteristike.

– Sigurno ćemo izgraditi neki svoj stil igre koji će biti prepoznatljiv, rano je da pričamo o tome. Ali, od Sven Gorana Eriksona bih uzeo strpljenje, od Roberta Manćinija rad na terenu, od Žozea bih uzeo karakter, od Mihe neodustajanje, to su neki motivi – rekao je Stanković.

Poručio je i da je prijatelj sa Savom Miloševićem i da je svjestan da će sada biti rivali na klupi.

– On je neko koga znam od 1994. Mi smo prijatelji, tokom derbija sigurno nećemo biti prijatelji. Ali, mnogo mi je drago zbog njega – naveo je Stanković.