Stevandić: Na bizarne optužbe odgovaramo dizanjem ekonomske snage Srpske

4
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj poziva na razgovore, a ne na ratove, dok na bizarne, ružne i prljave optužbe odgovara dizanjem ekonomske snage Srpske kroz buduće povećanje plata i ekonomske aktivnosti.

– Mi ćemo Republiku Srpsku braniti i političkim i svim drugim sredstvima koja postoje, ali smo potpuno sigurni da su svi oni koji danas u 21. vijeku zagovaraju rat samo dio histerije i ljubomore upravo na ostvarenu stabilnost Republike Srpske – rekao je Stevandić.

On je nakon sastanka vladajuće koalicije na Mrakovici poručio da će Republika Srpska nastaviti da postoji i funkcioniše.

Stevandić je rekao da je Bakir Izetbegović odaslao najružniju i najglasniju poruku za rat, a usput je uputio i najgoru uvredu koju jedan narod može da primi.

Ukoliko zemlje Kvinte i visoki predstavnik ne osude izjavu Bakira Izetbegovića kojom poziva na rat i naziva Srbe “genocidašima”, kaže Stevandić, onda se može zaključiti da Izetbegović radi za njih i ima njihovu podršku.

– To će nama biti dobar putokaz šta mi da radimo – rekao je Stevandić.

On je dodao da na sutrašnjem sastanku opozicionog političkog bloka očekuje osudu Izetbegovićeve izjave.

– Kada oni to ne bi učinili, navukli bi na sebe jednu vrstu sumnje – rekao je Stevandić.

On je izrazio zadovoljstvo što je kao odgovor na uvredu za rat vladajuća koalicija napravila priču o političkoj stabilnosti, ekonomskoj razvoju, te je prvi put razgovara o realnom povećanju plata.

Stevandić je izrazio zadovoljstvo što se afirmacija kreditnih mogućnosti Republike Srpske ostvarila na Londonskoj berzi i što će to otvoriti neku drugu klimu za investicije i ulaganje.

– Meni je lično najvažnije da dok jedni pričaju o ratu, mi pričamo o zapošljavanju i povećanju plata, a ne govorimo o tome kao političkom projektu već kao projektu koji se zasniva na ekonomskim pokazateljima – rekao je Stevandić.

On je naveo da je u prva tri mjeseca ove godine naplaćeno 44 miliona KM više poreskih prihoda, nego u prva tri mjeseca prošle godine, uprkos pandemiji koja je počela prošle godine u martu.

– Fond PIO je naplatio 19 miliona KM više, a Fond zdravstvenog osiguranja 13 miliona KM, što govori o održivosti našeg zdravstvenog i penzionog sistema – rekao je Stevandić.

On ukazuje da su to segmenti u kojima Republika Srpska pokazuje da je održiva i da se njena ekonomija zasniva na realnim, a ne na špekulativnim modelima.

– To nas čini još više stabilnim i hoćemo da taj dio pozitivne politike usmjeravanja prema platama i zapošljavanju prikažemo kao rezultat rada ove koalicije, što i jeste naš posao i zašto su na ljudi izabrali – rekao je Stevandić.

On kaže da je ponosan što se na “bizarne i ružne i prljave optužbe” odgovara sa mirom, pozivima na razgovore, a ne na ratove i sa dizanjem ekonomske snage Republike Spske kroz buduće povećanje plata i ekonomske aktivnosti”.

– To je ono što naš narod treba da čini zadovoljnim, jer samo takav narod može uspješno da se brani – zaključio je Stevandić.