Stevandić: SDS i PDP zbog starog duga krše zaključke Narodne skupštine

15
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Poslanici SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH podržali su danas da se Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH razmatra po hitnoj proceduri zbog duga iz stare koalicije, ocijenio je poslanik u ovom domu Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska).

– Vidjeli ste da je prvo gospodin (Bakir) Izetbegović tražio smjenu gospodina (Milana) Tegeltije, da to uradi Visoki sudski tužilački savjet. Kada je vidio da to ne prolazi, onda je bilo ono ‘ima neka tajna veza’, pa je (Dragan) Mektić tražio da se smijeni cijeli VSTS – pojasnio je Stevandić.

On je ponovio da su poslanici SDS-a i PDP-a podržali danas da Mektićev prijedlog bude razmatran po hitnom postupku zbog, kako je rekao, sinergijskog dejstva stare koalicije.

Stevandić je istakao da će poslanici iz Srpskog kluba i Kluba SNSD-a maksimalno poštovati odluke Narodne Skupštine Republike Srpske prilikom glasanja na današnjoj sjednici.

– Tim glasanjem nećemo smetati sprovođenje stvari koje su bitne, ne samo za Republiku Srpsku, nego i za cijelu BiH – pojasnio je Stevandić.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je da se po hitnom zakonodavnom postupku izjasni o Prijedlogu zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta u sadašnjem sastavu, koji je predložio poslanik SDS-a Dragan Mektić.

Hitna procedura usvojena je sa 23 glasa „za“, 14 protiv i jednim uzdržanim, odnosno uz dovoljnu opštu i entitetsku većinu. Hitnost su iz Republike Srpske podržali SDS, PDP i Adil Osmanović.