Stevanović: I da izbori budu 10 puta, svaki put bi razlika za Dodika bila veća

59
Foto: SRNA

Predsjednik zvorničkog Gradskog odbora SNSD-a Zoran Stevanović ukazao je na izborni debakl opozicije i istakao da bi, i kad bi se izbori ponovili 10 puta, svaki put razlika za Milorada Dodika bila veća.

Stevanović je rekao da je u kontrolnom brojanju glasova za predsjednika Republike Srpske u Zvorniku suština da je od 86 redovnih biračkih mjesta na 33 zapisnik identičan kao i na dan izbora, na 15 biračkih mjesta odstupanja u korist i jednog i drugog kandidata su plus-minus jedan glas, na 12 biračkih mjesta plus-minus dva glasa, na 37 biračkih mjesta umanjeni su glasovi kandidatu SNSD-a za predsjednika Srpske Miloradu Dodiku, a na 24 mjesta umanjeni su glasovi kandidatu PDP-a Jeleni Trivić.

– Mislim da to nije krađa – rekao je Stevanović za ATV.

On je rekao da su odstupanja u ovom kontrolnom brojanju do 300 glasova razlike, te da će biti ispitana veća odstupanja na tri ili četiri biračka mjesta.

– Mi ćemo to pogledati da vidimo da li je greška nekog od naših ljudi i da li je greška bila svjesna i namjerna. Mi ćemo ga sami procesuirati unutar naše partije ako bude potrebe – rekao je Stevanović.

Govoreći o Zvorniku koji se nametnuo kao grad koji bi mogao biti „slučaj“ na ovim izborima, Stevanović, koji je i gradonačelnik, kaže da se nametnuo kao svi gradovi gdje se očekuje dobar rezultat SNSD-a.

– Dva mjeseca prije izbora sam razgovarao sa članovima našeg Gradskog odbora i rekao sam im: „nemojte sebi dozvoliti da bacimo mrlju na nas ni za jedan jedini glas, ne treba nam to“. Naša pobjeda je izvjesna i čista i nema nikakvog razloga da se nešto sad vara i muti – dodao je Stevanović.

Komentarišući navode lidera PDP-a Branislava Borenovića da je u selu Pađine Trivićeva dobila 44 glasa, a Dodik 350, Stevanović je rekao da je to njegovo rodno selo u kojem je i on sam ostvario dobar rezultat na prethodnim lokalnim izborima kao kandidat SNSD-a.

On je istakao da se SNSD u Zvorniku bavi isključivo zaštitom svojih glasova i da im ne treba nijedan glas koji bi usvojili unutar biračkog odbora.

– Sadašnja pobjeda i sadašnji broj glasova je čist kao sunce, kada govorimo o pojedinačnim glasovima – naglasio je Stevanović.

Prema njegovim riječima, problem je što su se neke opozicione partije uvukle u vrzino kolo, proglase pobjedu u momentu kad su vidjeli da gube.

– Čuli su da će Dodik proglasiti pobjedu pa su htjeli da proglase prije. Trivićeva je izmanipulisana od svoje koalicije, njoj je više glasova dala naša koalicija nego njena. Kada saberemo koliko ko ima, dobar dio naše koalicije je glasao za Trivićevu – smatra Stevanović, dodajući da ne vjeruje da su dešavanja poslije opštih izbora ranije napisan scenario.

On je naveo da nema problem ni sa ponovnim brojanjem glasova, ni sa novim izborima, ali „da se tako igra sa narodom“.

– Ovo što se desilo 2. oktobra je izborni debakl opozicije. Kako da vode državu ako im je neko ukrao 100.000 razlike glasova. Razlika od 30.000 (između Dodika i Trivićeve) je najveća razlika u posljednja četiri izborna ciklusa u korist predsjednika Republike Srpske. Jednostavno, moraju se opravdati, i pare koje su dobili, moraju se opravdati pred svojim biračima, proglasili su pobjedu dva mjeseca prije izbora – rekao je Stevanović.

On smatra da je međunarodna zajednica imala cilj „da eliminiše“ predsjednike tri najveće partije u BiH – Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika.

– Njima je najlakše da to urade putem izbora. Dodik se održao i to ubjedljivo, ali su pripadnici opozicije ubijedili predstavnike međunarodne zajednice da su pokradeni. Ja bih pustio da ponove izbore i 10 puta, svaki put bi razlika za Dodika bila veća. Ko će glasati za njih sad poslije ovog cirkusa koji su napravili – upitao je Stevanović.