Šulić: Federacija BiH trenutno je zemlja migranata, a ne onih koji su generacijama tamo živjeli

26
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Mladih socijaldemokrata Denis Šulić izjavio je za Srnu da kada god SDA govori o ratu svaki građanin se prisjeti izjave Alije Izetbegovića da je spreman žrtvovati mir za BiH i svaki građanin BiH osjeti nemir znajući da je Izetbegović taj svoj naum i realizovao.

– Osjećaj koji se javlja kod mladih kada SDA ponovo pominje rat je nešto što najviše tjera ljude iz ove zemlje, jer mnogi mladi kažu da ne žele da im djeca rastu u zemlji nesigurnosti, a nesigurnost svojim izjavama, politikom i postupcima izaziva SDA koja se još nije odrekla iluzije o unutarnoj državi – istakao je Šulić.

Upitan da prokomentariše poziv Asocijacije mladih SDA upućen predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku „da vrati oduzeta prava Bošnjacima i Hrvatima u Republici Srpskoj“, Šulić je rekao da optuživanje Milorada Dodika i Republike Srpske za kršenje prava povratnika više je nego zlonamjerno, posebno kada te optužbe dolaze iz FBiH u kojoj je broj povratnika minimalan, a i taj minimalan broj povratnika svaki dan ne živi, već preživljava povratnički život.

– Ukoliko se izuzmu opštine Drvar, Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac, u kojima povratnici žive zahvaljujući direktnom kontaktu sa društvenim sistemom Republike Srpske, FBiH se trenutno može više nazvati zemljom migranata nego zemljom onih koji su generacijama tamo živjeli, bili protjerani devedesetih godina, a u ovom periodu pokušali da se vrate na svoja vjekovna ognjišta – konstatovao je Šulić.

Za razliku od FBiH, naglasio je predsjednik MSD, povratnici u Republiku Srpsku, koja je prva provela proces vraćanja imovine, dijele iste probleme i perspektive kao i svi drugi građani.

– U Srpskoj nema incidenata koji su orijentisani prema povratnicima i Srpska svima pruža jednake mogućnosti. Preporuka za mlade SDA, koji su optužili predsjednika Dodika i Srpsku za loš status povratnika, je da uporede rezultate popisa stanovništva iz 1991. sa rezultatima posljednjeg popisa i u njima će naći odgovor na pitanje ko više poštuje povratnike Srpska ili susjedna FBiH – naveo je Šulić.