Šumaherova porodica konačno prekinula šutnju o Mihaelu

34
Foto: Vladimir Rys/Bongarts

Korina Šumaher govorila je o svom suprugu, legendarnom vozaču Formule 1, kao uvod u predstojeći dokumentarni film koji će biti objavljen na Netfliksu sljedećeg mjeseca.

U trejleru, porodica Mihaela Šumahera odaje počast njegovom „jakom“ karakteru, dok sedmostruki prvak F1 nastavlja svoju zdravstvenu bitku nakon nesreće na skijanju koja mu je, prije osam godina, promijenila život.

Šumaherova supruga i djeca, Đina i Mik, govore o šampionu, koji nije viđen u javnosti od nesreće 2013. godine.

– Osjećala sam da je poseban. Mislim da je on jednostavno mnogo mentalno jak. I dalje mi to svakodnevno pokazuje – rekla je Korina, prenosi „B92“.

Mik, koji je pratio očeve stope u trkama F1, dodao je: „Kad ga pogledam, pomislim: ‘Želim da budem takav'“.

U dokumentarcu će se pojaviti i Šumaherov brat Ralf, kao i Sebastijan Fetel, Dejvid Kulthard i Berni Eklston. Šumaherova menadžerka Sabine Kem opisala je dokumentarac kao „porodični poklon voljenom mužu i ocu“.

– Mihael Šumaher u potrazi za savršenstvom nije štedio ni sebe ni svoj tim, vodeći ih tako do najvećih uspjeha. Cijenjen je u cijelom svijetu zbog svojih liderskih kvaliteta. Našao je snage za sve zadatke i umio da sve izbalansira tako da ‘puni baterije’ sa porodicom, koju veoma voli. Da bi sačuvao svoj lični izvor snage, uvijek je rigorozno i dosljedno odvajao svoj privatni život od javnog – rekla je Kem.

Šumaher je pretrpio teške povrede mozga tokom skijanja u francuskim Alpima, a porodica i dalje pažljivo čuva informacije o njegovom stanju.

U junu prošle godine, sedmostruki šampion podvrgnuo se terapiji matičnim ćelijama koja bi pomogla u regeneraciji njegovog nervnog sistema.

Vanesa Noker, koja je jedan od režisera filma, rekla je: „Sama Korina Šumaher bila nam je najveća podrška u tome. Sama je željela da snimi autentičan film, da prikaže Mihaela takvog kakav je, sa svim njegovim usponima i padovima, bez ikakvog uljepšavanja“.

„Bila je sjajna i dovoljno hrabra da nam dozvoli da radimo šta želimo, pa smo poštovali i držali se onoga što je postavila kao granicu. Veoma inspirativna, draga žena koja je ostavila upečatljiv utisak na sve nas.“

Šumaher je 29. decembra 2013. udario glavom o kamen dok je skijao sa svojim sinom Mikom, koji je tada imao 14 godina. Prebačen je u bolnicu gdje je dva puta operisan, a skijaška kaciga spasila mu je život. Zatim je šest mjeseci proveo u medicinski izazvanoj komi, u stabilnom stanju.

Šumaher je navodno bio u svjesnom stanju u junu, kada je otišao na rehabilitaciju, da bi do septembra iste godine bio pušten kući na dalji oporavak.